Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Vastikkeet myöhässä – koska on syytä puuttua?

Korona on vienyt tai vähentänyt monen tuloja. Kesälomalla olisi kuitenkin mukava tehdä jotakin, mutta se vaatii yleensä rahaa. Mitä jos tinkisi vähän vastikkeen maksusta, ehtiihän sen sitten loppuvuodestakin eikä se taloyhtiön kassassa tunnu?

Taloyhtiöiden on syytä käydä läpi prosessit vastikkeen myöhästymiseen liittyen. Vastikkeiden myöhästymiseen tai maksamattomuuteen on syytä puuttua heti. Yhden osakkaan maksamaton vastike ei välttämättä näy yhtiön taloudessa, mutta useamman osakkaan useampi maksamaton vastike voi jo vaikuttaa taloyhtiön maksukykyyn.

 Vastikemaksun seuranta on taloyhtiön johdon eli hallituksen ja isännöitsijän vastuulla. Kesä on muutoinkin haasteellista aikaa maksujen kannalta ja lisäksi tänä vuonna koronan vaikutukset tulevat todennäköisesti näkymään osakkaiden maksukyvyssä. Miten vastikkeiden perintä tulisi järjestää?

Maksumuistutus lähetetään viimeistään 14 päivän myöhästymisen jälkeen. Maksumuistutuksen lähettämisestä peritään kohtuullinen huomautusmaksu. Korkolain mukaan määräytyvä viivästyskorko lähtee juoksemaan heti eräpäivästä. Näin toimivat muutkin laskuttajat ja jos taloyhtiö ei peri viivästyskorkoa tai huomautusmaksua, on sen lasku helpoin jättää maksamatta.

Mikäli osakas ei muistutuksesta huolimatta maksa vastikettaan ja seuraavankin kuukauden vastike jää maksamatta, tulee yhtiön ryhtyä vankempiin toimiin. Osakkaalle annetaan varoitus, jossa uhataan huoneiston hallintaan ottamisella. Mikäli vastikkeita ei makseta, kutsuu taloyhtiö koolle yhtiökokouksen joka päättää ottaa huoneiston yhtiön hallintaan. Hallintaan otettu huoneisto vuokrataan eteenpäin ja yhtiö pidättää vuokrista saamatta jääneet vastikkeet. Hallintaan ottaminen on määrämuotoinen prosessi, joten lain määräyksiä tulee noudattaa tarkasti.

Mikäli huoneiston vuokraaminen ei ole mahdollista, voi taloyhtiö myös periä rästiin jääneet vastikkeet itse tai perintätoimistoa käyttämällä. Prosessit voidaan käynnistää myös rinnakkain, koska hallintaan ottaminen ei poista osakkaan velvollisuutta maksaa vastikkeensa. Ääritapaus on rästien periminen käräjäoikeuden kautta, jolloin taloyhtiö lähettää haastehakemuksen käräjäoikeuteen. Mikäli vastikkeet jäävät tämänkin jälkeen maksamatta, voidaan osakkaan omaisuutta ulosmitata ja myydä vastikkeiden maksamiseksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *