Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Vastikkeet maksamatta?

Koronan tuomat talousongelmat alkavat näkyä myös taloyhtiöissä. Yritysten vaikeudet ovat realisoituneet  lomautuksina ja irtisanomisina. Näiden seurauksena osakkailla voi olla paitsi hankaluuksia selvitä asuntolainan lyhennyksistä niin myös vaikeuksia maksaa vastikkeitaan taloyhtiöille. Varsinkin kivijalkaliikkeistä asiakkaat ovat monin paikoin kadonneet. Liikkeet ovat hakeneet maksuaikaa vastikkeilleen taloyhtiöiltä tai vain jättäneet ne maksamatta.

Mitä keinoja taloyhtiöllä on käytössään mikäli osakkaiden maksuvaikeudet alkavat näkyä taloyhtiön taloudessa? Yhtiön on kuitenkin hoidettava omat velvoitteensa ja laskunsa.

Periaatteessa muut osakkaat voivat joutua maksumiehiksi mikäli osa osakkaista ei selviä velvoitteistaan taloyhtiötä kohtaan. Taloyhtiö saattaa joutua perimään ylimääräisiä vastikkeita taloutensa tasapainottamiseksi.  Taloyhtiön näkökulmasta olennaista onkin toimia nopeasti silloin kun osakas ei hoida velvoitteitaan. Näin voidaan myös estää se, etteivät vastikevelat kasva kohtuuttoman suuriksi.

Ennen vankempiin toimiin ryhtymistä osakkaan kanssa voidaan sopia pidennetystä maksuaikataulusta mikäli on nähtävissä, että vaikeudet ovat väliaikaisia. Näissä tilanteissa osakkaat saattavat itsekin olla aktiivisia ja kääntyä taloyhtiön puoleen asiasta neuvotellakseen.

Taloyhtiön kannattaa herätä viimeistään siinä vaiheessa kun samalta osakkaalta jää toinenkin vastike maksamatta. Osakkaalle annetaan maksukehotus jo ensimmäisestä maksamattomasta vastikkeesta. Mikäli maksukehotuksella ei ole vaikutuksia ja toinenkin vastike jää maksamatta, antaa hallitus osakkaalle varoituksen jossa uhataan huoneiston hallintaanotolla. Mikäli vastikkeita ei tämänkään jälkeen makseta, kutsutaan koolle yhtiökokous joka päättää huoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan. Hallintaanoton aikana yhtiö vuokraa huoneistoa ja vuokrilla katetaan osakkaan vastikerästit. Hallintaanotto voi kestää enintään kolme vuotta.

Joskus vastikesaamisia voi olla tarkoituksenmukaisempaa periä perintätoimiston tai tuomioistuimen avulla. Tämä sopii erityisesti tilanteisiin, joissa tilaa on hankala vuokrata ja osakas ei ole varaton.

Tärkeää on, että yhtiö seuraa vastikereskontraa aktiivisesti ja ryhtyy toimenpiteisiin nopeasti. Vastikerästien ei pidä antaa kasvaa kohtuuttoman suuriksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *