Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Vastikkeet kohdilleen

Monessa taloyhtiössä ollaan ns yhden vuosikokouksen käytännössä, jolloin samassa kokouksessa vahvistetaan edellisen tilikauden tilinpäätös ja kuluvan tilikauden talousarvio. Jos tilikausi on kalenterivuosi, on noiden kokousten aika tulevana keväänä.

Talousarvion käsittelyn yhteydessä vahvistetaan tavallisesti myös hoitovastikkeen määrä eli se raha, jonka taloyhtiö kerää osakkailta kiinteistön hoidon ja ylläpidon kustantamiseksi. Perittävät vastikkeet ja niiden peruste sekä maksajat määritetään aina yhtiöjärjestyksessä. Lähtökohtaisesti taloyhtiö voi periä vain yhtiöjärjestyksessä mainittuja vastikkeita.

Hoitovastikkeen määrä perustuu tavallisesti talousarvioon eli siihen, paljonko vastikekaudella odotetaan maksettavan mm lämmityskuluja, kiinteistöveroa ja muita hoitoon ja ylläpitoon liittyviä kustannuksia. Tässä kannattaa katsoa edellisen tilikauden vastikejäämä josta selviää se, kuinka hyvin aiemmin päätetty vastike on riittänyt kustannusten kattamiseen. Merkittävälle ali- tai ylijäämälle tulisi aina löytyä syy – miksi vastiketta on kerätty liian paljon tai vähän suhteessa kustannuksiin?

Suurimman osan hoitokuluista vie tavallisesti lämmitys. Taksamuutokset kannattaa tarkistaa ja suhteuttaa edellisen vuoden toteutuneet kustannukset keskimääräiseen lämmitystarpeeseen. Erityisen leudon tai kylmän talven lämmityskustannuksia ei kannata sellaisenaan käyttää seuraavan vuoden budjetoinnissa.

Hoitokulujen lisäksi hoitovastikkeella katetaan pienet korjaukset ja kiinteistöjen ylläpito. Tulevat korjaustarpeet ja niiden kustannusvaikutukset on siis syytä huomioida budjettia laadittaessa.

Suositus on, että maksuvalmiuden turvaamiseksi myös yllättävissä tilanteissa taloyhtiön kassassa olisi hyvä olla aina noin kahden kuukauden vastikkeita vastaava rahamäärä. Vastikkeita ei tule kerätä liikaa, mutta likviditeetin varmistamiseksi liian niukastikaan ei kannata budjetoida.

Monet maksut ja taksat vahvistetaan kalenterivuosittain jolloin keväällä on huomattavasti syksyä helpompi budjetoida kun monien taksojen ja maksujen suuruus kuluvalle vuodelle on jo selvillä.

Katso siis edellinen vuosi, arvioi kulutukset ja korjaukset ja tarkista taksat. Näistä aineksista rakennetaan hoitovastike jonka yhtiökokous päättää ja joka perustuu yhtiöjärjestyksen määräykseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *