Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Varsova – moneen kertaan rakennettu vihreä kaupunki

Miljoonakaupunki Varsova on Veiksel -joen varrella sijaitseva Puolan pääkaupunki jossa asuu lähes 2 miljoonaa asukasta. Ensikertalaisen kävijän Varsova yllättää vihreydellään ja siisteydellään. Puita, pensaita ja viheralueita kaupungissa on paljon. Kadut ja puistot ovat siistejä ja roskattomia jopa viikonloppuaamuisin.

Toistuvaa uudelleenrakentamista

Varsova on kärsinyt historiansa aikana useissa eri sodissa ja sitä on rakennettu uudestaan ja uudestaan.  On arvioitu, että toisessa maailmansodassa tuhoutui jopa kaksi kolmasosaa kaupungin koko rakennuskannasta. Oikeasti vanhoja rakennuksia kaupungissa on siis melko vähän.

Varsovan Vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde joka rakennettiin toisen maailmansodan jälkeen käytännössä kokonaan uudelleen. Uudemmissa kaupunginosissa on eri vuosikymmenien moderneja kerrostaloja ja pilvenpiirtäjiä – erityisesti viime vuosina Varsovaan on rakennettu useita yli satametrisiä pilvenpiirtäjiä.

Varsovasta löytyy myös merkittävä suomalaista käsialaa oleva rakennus – Puolanjuutalaisen historian museo Polin on arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema. Se avattiin vuonna 2013, ja Puolan arkkitehtiliitto valitsi sen tuolloin vuoden parhaaksi uudisrakennuskohteeksi Puolassa.

Polin-museon sisäänkäynti. Kuva: Kaisa Leiwo

Asumisen hinta vaihtelee

Varsovassa asuntoja on kohtuullisen hyvin tarjolla, mutta hinnat vaihtelevat runsaasti. Viime vuosina  hintataso on Varsovassakin noussut ja uusien asuntojen hinnat ja vuokrat voivat olla korkeita.

Vanhojen toisen maailmansodan jälkeen rakennettujen asuntojen vuokrat ovat monesti kohtuullisia jopa Varsovan keskustassa. Asunnot ovat kuitenkin pieniä, usein vain noin 30 neliön kokoisia, eivätkä välttämättä kovin nykyaikaisia.

Varsova on turistillekin mukava kaupunki. Liikkuminen kaupungissa on helppoa vaikkei puolaa osaisikaan. Varsova tarjoaa niin kulttuuria ja nähtävyyksiä kuin ruokaa ja juomaakin. Annokset ovat runsaita ja jälkiruoasta ei tingitä, joten laukkuun kannattaa pakata väljempiä vaatekertoja.

Kuva: Kaisa Leiwo

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *