Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Varaudu talveen

Säätieteilijät ennustavat lumisateita ja autoilijat jonottavat talvirenkaiden vaihtoon. On taas se aika vuodesta kun talvi, lumi, jää ja pakkaset ovat ovella. Se tarkoittaa, että myös taloyhtiöissä on syytä varmistaa, että asiat ovat kunnossa.

Lämmityskausi

Lämmityskauden alkaessa on hyvä tarkistaa ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto. Varsinkin jos huoneessa tuntuu vetoa, kannattaa tiivisteet tarkastaa ja huoltaa tai uusia. Huonekalut ja verhot asetellaan niin, etteivät ne peitä pattereita ja termostaatteja. Lämmitysjärjestelmän tasapainottamista taloyhtiön toimesta kannattaa harkita varsinkin jos ei sitä ole hetkeen tehty.

Ilmanvaihdon ja mahdollisen jäähdytyksen oikeat talviasetukset tulee varmistaa ja mahdollinen ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto kytkeä päälle. Nämä ovat kerrostalossa usein huoltoyhtiön, ei asukkaan, tehtäviä.

Asukkaita kannattaa ohjeistaa järjestelmien säätämisestä, talviajan oikeasta tuulettamisesta sekä ikkunoiden ja ovien tiiviydestä erikseen. Kannattaa myös neuvoa ottamaan yhteyttä isännöitsijään mikäli huoneistossa tai huoneessa on liian viileää tai lämmintä, vedon tunnetta tai muuta lämmitykseen liittyvää ongelmaa.

Lumi ja jää

Taloyhtiön vastuulla on huolehtia siitä, että liukkauden torjunta sekä lumen ja jään poisto on järjestetty asianmukaisesti. Vaaratilanteita voi aiheutua erityisesti liukkaista kulkuväylistä sekä katoille ja räystäisiin kertyneestä lumesta ja jäästä.

Kiinteistönhuoltosopimus on hyvä käydä läpi aina talven korvalla. Mitä siellä on sovittu liukkauden, lumen ja jään tarkkailuvastuusta? Entä siitä, miten nopeasti ja millä lailla liukkauteen tai lumikuormaan reagoidaan? Sopimus on syytä tehdä niin yksityiskohtaisesti ja selkeästi, että joka tilanteessa on selvää, kenellä on tarkkailuvastuu ja kenellä toimintavastuu.

On syytä myös huolehtia, että välineet, hiekoitusastiat, valaistus yms ovat asianmukaisessa kunnossa. Kulkuväylät siivotaan ylimääräisestä tavarasta ja merkitään siten, että lumen auraaminen ja väylien hiekoittaminen onnistuu.

Turvallisuuden kustannuksella ei kannata säästää. Laiminlyönnit voivat tulla kalliiksi taloyhtiölle ja johtaa ikäviin vastuuselvittelyihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *