Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Välitä myös läheisesi paloturvallisuudesta

Viime viikolla vietimme paloturvallisuusviikkoa, joka kestää joulukuun alkuun saakka ja huipentuu palovaroitinpäivään tiistaina 1.12.

Paloturvallisuusviikolla muistutetaan, että jokaisen pitäisi olla varautunut mahdolliseen tulipaloon mm huolehtimalla seuraavista asioista niin kotona kuin työpaikoilla:

  • Palovaroittimia on riittävästi, ne ovat toimintakunnossa ja ne on oikein sijoitettu.
  • Alkusammutusvälineitä on riittävästi ja niitä osataan käyttää. Alkusammutusvälineitä ovat esimerkiksi sammutuspeite sekä erilaiset sammuttimet.
  • Jokainen tietää poistumistiet ja ne pidetään esteettöminä.
  • Jokainen osaa toimia paloturvallisesti siten, ettei paloja lainkaan syttyisi.

Vuoden 2020 teemana välittäminen

Paloturvallisuusviikon teemana on tänä vuonna välittäminen. Tällä halutaan korostaa jokaisen vastuuta myös läheisten paloturvallisuudesta ja erityisesti työikäisten vastuuta ikäihmisten paloturvallisuudesta.

Palovaroitin on keskeinen paloturvallisuuden tekijä myös ikäihmisillä. Läheisten on hyvä varmistaa, että varoitin toimii ja että sen paristot vaihdetaan säännöllisesti. Katossa olevan varoittimen paristojen vaihtaminen ei ole edes suositeltavaa vanhukselle itselleen putoamisvaaran takia.

Ovien ja lukkojen tulee olla sellaisia, että vanhus pääsee tarvittaessa niistä nopeasti ulos myös hätätilanteessa. Lukituksen pitää aueta helposti ja nopeasti tarvittaessa. Kulkuväylillä ei saa olla esteitä, jotka haittaavat nopeaa poistumista. Liikkumisen apuvälineiden ja silmälasien tulee olla helposti saatavilla.

Kynttilät kannattaa korvata led-tuikuilla ja valoilla. Lieteen ja sähkölaitteisiin on hyvä hankkia ajastin tai automaattinen katkaisija. Lieden ja muiden sähkölaitteiden päällä ei saa säilyttää tavaroita edes väliaikaisesti.

Tarkistathan nämä asiat kun seuraavan kerran vierailet läheisesi luona. Jos korona estää vierailun niin pyydä häntä itseään kiinnittämään paloturvallisuuteen huomiota.

Testaa palovaroittimesi 1.12

Palovaroitin kannattaa testata säännöllisesti ja vaihtaa samalla paristot. Asia on helppo muistaa, jos sen tekee vaikkapa palovaroitinpäivänä 1.12. Toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä. Vaarallisinta tulipaloissa on usein savu, joka täyttää huoneiston nopeasti. Palovaroitin havaitsee vähäisenkin savun jolloin tilassa olevat ehtivät helpommin joko sammuttaa palon alun tai ainakin pelastautua ajoissa huoneistosta.