Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Valinnanvapaus puhuttaa sotessa ja jätteenkuljetuksissa

Turun kaupunginvaltuusto otti tasan viikko sitten kannan, että taloyhtiöt saavat jatkossa(kin) valinnanvapauden jätteenkuljetuksissa. Soteen liittyvästä valinnanvapaudesta on puhuttu paljon. Mitä on jätteenkuljetuksen valinnanvapaus?

Käytännössä jätteiden kuljetuksessa vallitsee kaksi rinnakkaista mallia: keskitetyn kilpailutuksen ja vapaan valinnan järjestelmä.

Keskitetyn kilpailutuksen mallissa kuntien omistama jätehuoltoyhtiö – Turun seudulla Lounais-Suomen Jätehuolto – kilpailuttaa jätteenkuljetukset taloyhtiöiden ja asukkaiden puolesta. Turun valtuuston käsittelemässä esityksessä oli pieni poikkeus täydelliseen keskittämiseen. Alueilla joilla kiinteistönhuoltoyhtiö on kilpailuttanut kuljetukset olisi voitu jatkaa vanhalla tavalla. Mitä se sitten ikinä olisikaan tarkoittanut käytännössä ja organisoinnin näkökulmasta.

Vapaan valinnan mallissa kiinteistönhaltija kilpailuttaa ja päättää itse kuka ko kiinteistön jätteet kuljettaa. Turun seudulla jätteenkuljetuksista on väännetty kättä jo useaan otteeseen. Toistaiseksi vapaan valinnan malli on voittanut – tosin kilpailu on ollut kovin tasaväkinen joka kerta.

Erilaisia argumentteja ja hintavertailuja on esitetty molempien järjestelmien puolesta ja vastaan. Luotettavia hintavertailuja näyttää olevan vaikea saada aikaiseksi – itse olen nähnyt molempia järjestelmiä tukevia tilastoja ja selvityksiä.

Mielestäni keskeisin argumentti järjestelmää valittaessa on nykysuuntaus lisätä valinnan vapautta. Jos sosiaali- ja terveyspalveluissakin puhutaan valinnanvapauden lisäämisen puolesta, niin miksi ihmeessä jätteenkuljetuksissa olisi perusteltua uida vastavirtaan?

Lopullisen päätöksen asiassa tekee Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta. Todennäköisesti päätös tulee mukailemaan jäsenkuntien tahtoa ja suurimman eli Turun tahdolla on asiassa iso merkitys.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *