Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Valaistus kuntoon

Illat pimenevät hyvää vauhtia ja valaistukseen tulee taas kiinnitettyä ihan eri lailla huomiota kuin valoisampina vuodenaikoina. Kun ulko-ovemme lamppu oli hetken epäkunnossa, oli vaikeaa jopa nähdä laittaa avainta lukkopesään.  Kesällä asiaa ei olisi todennäköisesti edes huomannut.

Valaistus tuo paitsi viihtyisyyttä ja turvallisuutta niin parhaimmillaan myös säästöjä energian kulutukseen kun se suunnitellaan hyvin. Valitsemalla energiatehokkaita lamppuja ja valaisimia sekä valaisemalla todellisen tarpeen mukaan voidaan valaistuksen kustannuksia merkittävästi pienentää.

Valaistuksen kokonaissuunnittelun taloyhtiöön voi tilata alan ammattilaiselta eli valaistussuunnittelijalta. Tällöin käydään läpi yhtiön piha-alueet, autokatokset ja porraskäytävät sekä muut yhteiset tilat ja suunnitellaan näihin valaistus kokonaisuutena.

Valaistusta kannattaa ohjata

Valaistusta voidaan ohjata sekä kellonaikoihin että liikkumiseen perustuen. Ohjaus on ilman muuta suositeltavaa, koska se säästää niin energiaa kuin valaisimiakin. Valot voidaan sytyttää ja sammuttaa ajastimella siten, että ne palavat vain hämärään ja pimeään aikaan. Liiketunnistimella ohjatut valaisimet palavat silloin kun tiloissa liikutaan.

On arvioitu, että valaisimien liike- ja aikaohjaus säästävät energiaa jopa puolet verrattuna täysin ohjaamattomaan valaistukseen. Olennaista on suunnitella ohjaus siten, että valaistus ei koskaan ole turhaan päällä.

Miten arvioida valaistuksen laatua ja kokonaiskustannuksia?

Valaisimia valitessa kannattaa hankintakustannuksen lisäksi laskea niiden vuotuisia käyttökustannuksia. Keskeinen kustannus on energiankulutus, joka eroaa paljonkin eri valaisintyyppien välillä. Valojen vaihtoväli sekä valaisimien käyttöikä ja huollon tarve eroavat myös toisistaan, joten nämäkin asiat kannattaa ottaa laskelmissa huomioon.

Eri valaisimissa valon määrä vähenee eri lailla käytön aikana. Myös valon värisävy ja valaisimen kyky toistaa värejä vaihtelevat. Valaisimia sijoittaminen ja suuntaaminen vaikuttavat paljon siihen, miten hyvänä valaistus koetaan.

Valo lisää viihtyisyyttä ja luo turvallisuutta

Oikea valaistus lisää taloyhtiön piha-alueiden ja yhteisten tilojen viihtyisyyttä. Valon värillä ja suuntauksella voidaan vaikuttaa paljon siihen, miten viihtyisänä ympäristö koetaan. Hämärät tilat ovat harvoin viihtyisän tuntuisia.

Valaistus lisää liikkumisen turvallisuutta. Kaatumisia ja kompastumisia tapahtuu vähemmän kun pihat ja kulkuväylät on hyvin valaistu. Hämärässä on vaikeampi hahmottaa maaston muotoja ja kohoumia.

Valaistus myös vähentää ilkivaltaa ja kutsumattomia vieraita. Hyvin valaistussa kohteessa kiinni jäämisen riski on aina suurempi kuin pimeässä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *