Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Uusi asbestilaki vaikuttaa myös asukkaiden remontteihin

Uusi asbestilaki ja –asetus astuivat voimaan vuoden 2016 alusta. Säädösten tarkoituksena on turvata niin asukkaiden kuin asbestin parissa työskentelevien turvallisuutta entistä paremmin. Lakimuutos vaikuttaa myös taloyhtiöissä tehtäviin remontteihin. Jokaisen asukkaan onkin hyvä tuntea tietyt perusasiat esimerkiksi kylpyhuoneremonttia suunnitellessaan.

Asbestia on käytetty varsinkin ennen 1990-luvun puoliväliä niin rakennusmateriaaleissa kuin eristeissäkin. Asbestin myyminen ja käyttöönotto kiellettiin vuonna 1994.

Asbesti rakenteissa ei sinällään siis ole virhe tai vaarallista vaan vanhoista rakenteista sitä löytyy edelleen. Asbestin purkutyössä syntyvä pöly on kuitenkin vaarallista ja sille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia keuhkosairauksia. Säädöksillä pyritään estämään nimenomaan asbestipölylle altistuminen.

Uusi sääntely tuo mukanaan mm seuraavia velvoitteita:

 

  • Purettavien materiaalien asbestipitoisuus tulee aina selvittää ennen purkutyöhön ryhtymistä.
  • Purkutyön saa tehdä vain asbestipurkutyöluparekisterissä oleva pätevä toimija.
  • Purkutyön suorittamisen jälkeen tilan asbestipitoisuus on mitattava.

 

Nämä työvaiheet tulevat nostamaan korjausten hintoja osakkaiden remonteissa. Erilaisia arvioita kustannusvaikutuksista on esitetty. Esimerkiksi yksittäisessä kylpyhuoneremontissa kustannusten arvioidaan nousevan 20-30 prosenttia ja työajan pitenevän ainakin mittaustulosten valmistumisajan verran.

Myös taloyhtiöiden korjauksissa, esimerkiksi julkisivu- yms remonteissa, kustannukset tulevat kasvamaan. Asbestia on aikanaan käytetty mm eristämiseen, palosuojaukseen ja akustiikan parantamiseen erilaisissa katto- ja seinärakenteissa. Näissä remonteissa työmaan suojauskäytännöt tulevat siis muuttumaan.

Asbestilain uudistus ei vaikuta kunnossapitovastuiden jakaantumiseen, ainoastaan asbestipitoisten rakenteiden purkutyön valmisteluun ja toteutukseen. Kysy rohkeasti neuvoa esimerkiksi isännöitsijältäsi ennen remonttiin ryhtymistä. Lupaviranomaisena asbestiasioissa toimii aluehallintovirasto, mistä voi tarvittaessa myös saada tulkinta-apua.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille blogin lukijoille!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *