Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Uuden vuoden uusi laki

Vuosi sitten ihmettelimme uutta asbestilakia – nyt on tupakkalain vuoro. Uusi tupakkalaki astui voimaan 1.1.2017. Ohjeistus tulee kuitenkin tälläkin kertaa hieman jälkijunassa. Kannattaa siis odottaa kieltojen kanssa tammikuun puoliväliin, jolloin on luvassa kättä pidempää asiasta. Ja kun lakia ja sen tulkintoja katselee, kannattaa ehkä edelleen pyrkiä mieluummin sovintoratkaisuun kuin viranomaiskieltoon.

Mikään oikotie onneen uudesta laista ei näytä tulevan.

Uuden lain keskeinen ero vanhaan on siinä, että osakashallinnassa oleviin tiloihin voidaan jatkossa määrätä tupakointikielto ilman terveyshaitan osoittamista. Vanhan lain aikaan kiellon perusteeksi piti löytyä näyttöä tupakansavun aiheuttamasta terveyshaitasta. Tämä oli käytännössä varsin hankalaa ja aiheutti sen, ettei kieltoja juurikaan saatu aikaiseksi.

Uuden lain mukainen tupakointikielto perustuu taloyhtiön päätökseen. Tämän jälkeen kieltoa haetaan kunnan terveysviranomaiselta.

Ennen taloyhtiön lopullista päätöstä ja terveysviranomaisen käsittelyä on kuultava niitä osakkaita ja asukkaita, joiden hallinnassa kieltohakemuksen kohteena oleva huoneisto tai tila on. Hakemuksen liitteenä on myös oltava riittävä määrä rakennekuvia sekä sisätilojen osalta arvio siitä, voidaanko savun kulkeutumista tilasta toiseen muilla keinoin estää.

Lakiesitystä on kritisoitu paljon oikeastaan koko prosessin ajan. Kuntaliiton tuoreen lausunnon mukaan järkevintä olisi, että taloyhtiö voisi määrätä kiellon ilman viranomaisprosessia. Lisäksi kiellon valvonta tulee olemaan kovin ongelmallista. Se on viranomaiskielto, jota valvomaan tarvitaan viranomainen. Mahtaako poliisilta liietä resursseja haistelemaan tupakansavua huoneistoihin?

Tulevat vuodet osoittavat, tuleeko tästä laista toimiva väline tupakoinnin haittojen karsimiseen taloyhtiöissä. Tupakointi on tunteita herättävä asia ja sen lakisääteinen rajoittaminen on osoittautunut varsin haasteelliseksi.

Hyvää alkanutta vuotta kaikkiin taloyhtiöihin. Haetaan tänäkin vuonna mieluiten sopuratkaisuja – niin tupakoinnin kuin muidenkin asioiden osalta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *