Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Tuttua tarinaa asumisen kustannuksista

Kiinteistöliitto julkisti viime viikolla perinteisen Indeksitalo -selvityksensä tulokset vuodelta 2017. Valitettavasti tulos on niin tutun kuuloista, että oikein harmittaa:

Kiinteistökustannukset jatkavat nousuaan ja vauhti sen kuin kiihtyy.

Selkosuomeksi tämä tarkoittaa, että asumisen kustannukset vievät suhteessa aina vain suuremman osan käytettävissä olevista tuloista. Kun tulotaso ei nouse ja inflaatio on muutoinkin matalalla, nousevat asumisen kustannukset ihan omassa sarjassaan.

Vertailussa ovat Varsinais-Suomesta mukana Turku, Uusikaupunki ja Salo. Kun Suomessa keskiarvoinen kerrostalo maksaa kiinteistöveroja ja muita maksuja (lämmitys, vesi, sähkö, jätehuolto) keskimäärin 2,62 euroa neliöltä kuukaudessa, on vastaava maksu Turussa 2,77 euroa, Uudessakaupungissa 2,65 euroa ja Salossa 2,59 euroa. Pääomakustanukset ovat toistaiseksi pysyneet maltillisina, mutta asumisen juoksevat kustannukset – jotka ovat pitkälti kuntien käsissä – karkaavat.

Salo ja Turku pääsivät tänä vuonna myös suurin nousija -listalle – Salossa kiinteistökustannukset ovat nousseet jopa 10 % edellisestä vuodesta ja Turussa 4 %. Molemmissa kaupungeissa nousu selittyy pääosin lämmityskustannusten nousulla. Lämmitys on kiinteistöjen suurimpia yksittäisiä kulueriä, jolloin muutokset lämmityskustannuksissa heiluttavat vahvasti kokonaiskustannuksia. Toivoa sopii, että kehitys kääntyy jossakin kohden, ja kuntamme kilpailevat mieluummin suurin pudottaja -tittelistä.

Turku, Salo ja Uusikaupunki ovat kaikki positiivisen rakennemuutoksen kourissa. Varsinais-Suomen suuri haaste on asuttaa kaikki tulevina vuosina yrityksissä tarvittavat uudet työntekijät. Kuntien päätöksillä on tässä iso rooli – myös asumisen kustannuksiin vaikuttavilla päätöksillä. Indeksitalon kustannukset ovat pääsääntöisesti kuntien tai niiden omistamien yhtiöiden käsissä. Kunnissa onkin syytä miettiä asumisen houkuttelevuutta myös asumiskustannusten näkökulmasta.

 Kustannusvertailujen kärkipäässä killuminen ei takuulla edistä kunnan houkuttelevuutta asuinpaikkana.

Haluankin herätellä päätöksentekijät pohtimaan asumista ja sen houkuttelevuutta myös tästä näkökulmasta. Indeksitalon listaamat asumisen kustannukset koskettavat kaikkia samalla lailla asumismuodosta ja tulotasosta riippumatta. Kustannusten kohtaantoa kannattaa tietoisesti pohtia kun tehdään päätöksiä kiinteistöveroista tai tariffeista. Kustannuksia ei voi loputtomasti vyöryttää kiinteistöille ja sitä kautta asukkaille ja yrityksille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *