Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Turvallista adventtiaikaa

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina sytytetään perinteisesti ensimmäinen adventtikynttilä. Itse olen sytyttänyt kynttilät jo paljon aikaisemmin ja jatkan niiden polttamista pitkälle yli joulun. Kynttilät tuovat mukavaa talvista tunnelmaa vaikkei lumesta olisi tietoakaan. Kynttilänvalo häivyttää myös hyvin laiskan siivoojan pölykoirat.

Paitsi tunnelman luoja kynttilät ovat myös joulun ajan tulipalojen tavanomainen sytyttäjä. Niiden polttamisessa tulee noudattaa erityistä huolellisuutta. Tein kynttilänpolttajan avuksi muistilistan, joka on hyvä lukaista läpi niin taloyhtiöissä kuin muuallakin.

Kynttilän polttajan muistilista

Älä koskaan jätä kynttilöitä valvomatta palamaan sisällä tai parvekkeella. Viimeinen huoneesta lähtijä sammuttaa aina kynttilät.

Roihujen ja ulkotulien polttaminen parvekkeella on ehdottomasti kielletty.

Sijoita kynttilät turvallisesti. Varmista, ettei niiden lähellä ole mitään syttyvää. Älä laita kynttilää television tai minkään muovisen alustan päälle.

Valitse hyvä ja tukeva kynttilänjalka tai lyhty. Älä laita jalkaan tai lyhtyyn liian suurta tai sopimatonta kynttilää. Älä käytä syttyviä koristemansetteja.

Pidä alkusammutusvälineet saatavilla ja mieti etukäteen miten toimit jos kynttilästä syttyy palo.  Steariini voi olla todella kuumaa, jolloin vedellä sammuttaminen on vaarallista. Tuli on paras tukahduttaa sammutuspeitteellä.

Älä jätä lapsia tai lemmikkejä valvomatta kynttilöiden kanssa. Oma tyttäreni pyyhkäisi lapsena pöydällä ihan asiallisesti palavasta kynttilästä pitkiin hiuksiinsa kunnon lieskat. Onneksi olimme vieressä ja tuli saatiin heti tukahdutettua.

Muista palovaroitin ja hätänumero 112. Opeta lapsetkin soittamaan siihen tarvittaessa.

Hyvää ja turvallista adventtiaikaa! Nautitaan joulun odotuksesta ja kynttilän valosta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *