Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Turvallisia pihaleikkejä

Taloyhtiö vastaa siitä, että yhtiön alueella olevat leikkipaikat ja -välineet ovat turvallisia. Käytännössä vastuu tarkoittaa sitä, että leikkipaikat on suunniteltava turvallisiksi ja toteutettava huolellisesti. Olemassa olevat leikkipaikat on taloyhtiön toimesta tarkastettava ja huollettava säännöllisesti.

Vastuu koskee myös asukkaiden yhteisille alueilla tuomia trampoliineja, keinuja yms. Kannattaa siis miettiä tarkasti, millaisia välineitä taloyhtiön alueella sallitaan. Yksityiskäyttöön tarkoitettujen välineiden turvallisuusvaatimukset ovat löyhempiä kuin yleiseen käyttöön tarkoitettujen leikkikenttävälineiden. Ne eivät välttämättä kestä leikkipaikan kovempaa ja valvomatonta käyttöä.

Kirjaa ja sovi leikkipaikkakäytännöt

Hyvä käytäntö on kirjata leikkipaikan huoltorutiinit ylös ja sopia kuka ne hoitaa. Hallitus voi hoitaa tehtävät itse tai delegoida ne isännöintiyritykselle tai ulkopuoliselle asiantuntijalle. Sovittavia asioita ovat esimerkiksi:

  • Säännölliset tarkastukset: mitä tarkastetaan viikoittain, mitä muutaman kerran vuodessa, mitä vuosittain
  • Tarkastusten ja huomioiden dokumentointi
  • Epäkohdista huomauttaminen ja mahdolliset käyttörajoitteet korjausta odotellessa
  • Säännölliset ja akuutit huollot

Tunnista vaaran paikat

Tavallisimpia vaaran paikkoja ovat esimerkiksi liian lähekkäin sijoitetut leikkivälineet tai leikkivälineen alta puuttuva turvahiekka. Vanhoissa leikkivälineissä ei välttämättä ole riittäviä turvakaiteita tai niissä voi olla välejä, joihin lapsi voi juuttua kiinni. Myös pulttien ja ruuvien löystyminen joko kulumalla tai tahallisesti voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Leikkipaikalta voi olla yhteys kadulle, veden ääreen tms. Alueen aitaaminen voi tällöin olla paikallaan.

Vaikka leikkialue olisi suunniteltu hyvin, voi sinne kulkeutua ylimääräisiä tavaroita vääriin paikkoihin. Toisinaan myös ihmiset, kissat ja koirat voivat sotkea leikkipaikalla. Tämän vuoksi säännöllinen paikan silmäily on aina hyväksi. Vanhempien kannattaa ottaa tavaksi tarkastaa paikka aina ennen kuin lapset aloittavat leikkinsä.

Kuva: Kaisa Leiwo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *