Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Turvallisesti kattotöissä

Turussa Kupittaalla riehui runsas kuukausi sitten kattopalo, joka sai alkunsa katolla helteisenä päivänä tehdyistä korjaustöistä. Palo aiheutti merkittävät vahingot ja varsinaisten palovaurioiden lisäksi moni rakennuksen tila kärsi kosteus- ja savuvahingoista. Kestää kuukausia ennen kuin kaikki tilat ovat jälleen käyttökunnossa.

Katolle tehtäviin töihin – kuten muihinkin korjaustöihin – liittyy aina erilaisia riskejä. Mitä asioita tulee ottaa huomioon ennen kuin katolle mennään tekemään korjaustöitä? Kuka vastaa töiden turvallisuudesta kun taloyhtiö teettää korjauksia?

Taloyhtiö voi joutua vastuuseen riskien realisoituessa. Vuonna 2014 Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Taloyhtiön kattoremonttia tehneen urakoitsijan työntekijä loukkaantui pudotessaan huterilta nojatikkailta. Mikä meni pieleen?

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on selvitettävä ja tunnistettava mahdolliset vaaratekijät ja pyrittävä poistamaan ne. Pirkanmaan tapauksessa työturvallisuussuunnitelma puuttui, mikä taloyhtiön olisi pitänyt huomata ja vaatia sitä. Lisäksi työturvallisuusvastuita ei ollut sopimuksella siirretty työn toteuttajalle joten vastuu jäi taloyhtiölle.

Rakennustyömaan työturvallisuusasiat ovat päätoteuttajan vastuulla. Taloyhtiön kannattaakin korjaushankkeissa aina sopia, että urakoitsija toimii myös päätoteuttajana ja vaatia tältä työturvallisuussuunnitelmaa. Tämän lisäksi hankkeelle tulee nimetä työturvallisuuskoordinaattori, joka huolehtii turvallisuusvelvoitteiden täyttämisestä hankkeen kaikissa vaiheissa. Näidenkin toimien jälkeen taloyhtiön on valvottava, että päätoteuttaja ja turvallisuuskoordinaattori hoitavat tehtävänsä.

Kattotöissä putoamissuojaus on tavallisesti tärkein yksittäinen turvallisuustekijä. Kulkuväyliin katolle, telineisiin, turvavaljaisiin ja turvakiskoihin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Sivulliset on turvattava rajaamalla putoamisvaarallinen alue.

Vahinko voi sattua kaikista turvallisuustoimista ja huolellisuudesta huolimatta, mutta tällöin on hyvin epätodennäköistä, että taloyhtiölle tulee asiassa vastuita. Kannattaa siis olla huolellinen ja valvoa sopimuskumppaneiden toimintaa. Kun turvallisuudesta on huolehdittu, voivat asukkaat ja hallitus olla levollisin mielin, vaikka katolla tehdään töitä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *