Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Turvaa kotisi ja nauti lomasta

Lomakausi alkaa olla parhaimmillaan ja moni koti jää tyhjäksi pidemmäksi tai lyhyemmäksi aikaa. Mitä jokaisen asukkaan olisi hyvä muistaa tehdä ennen lomamatkalle lähtöä?

Pidä asunto mahdollisimman asutun näköisenä

Peruuta lehti ja postinjakelu tai pyydä joku katsomaan postisi. Voit myös kääntää postit lomaosoitteeseen. Täysi postilaatikko tai eteisen lattia paljastavat nopeasti, ettei asunnossa asu ketään. Ilmaisjakelut ja mainokset voit estää laittamalla oveen tai postilaatikkoon tarran ”Ei mainoksia eikä ilmaisjakeluja”.

Sovi pihan tai parvekkeen hoidosta siten, etteivät ylipitkä nurmikko tai veden puutteessa kuihtuneet kukat herätä mahdollisen varkaan huomiota. Talvella voit ajastaa valoja syttymään ja sammumaan – kesällä valoisaan aikaan siitä ei ehkä ole vastaavaa hyötyä. Älä sulje visusti kaikkia verhoja – se saa asunnon helposti näyttämään tyhjältä.

Kerro naapurille kauanko olet poissa. Näin naapuri osaa tarvittaessa reagoida epämääräiseen liikkeeseen tai muuhun outoon asunnossa. Älä sen sijaan kerro sosiaalisessa mediassa, että asunto on tyhjänä. Voisitko tehdä lomamatkapäivitykset vasta kotiin palattuasi? Muista aina, että joku saattaa erityisesti etsiä tyhjiä asuntoja tarkkailemalla liikettä, somea jne.

Sulje ovet ja ikkunat

Varmista, että kaikki ovet ja ikkunat ovat kiinni ja mieluiten vielä takalukossa tai turvalukossa. Vaikka asunto kuumenisikin auringossa on se todennäköisesti pienempi haitta kuin se, että joku tulee avoimen ikkunan kautta sisään.

Älä jätä avaimia oviin sisäpuolellekaan. Älä missään nimessä jätä vara-avainta piiloon vaikka olisit keksinyt kuinka hyvän kätkön. Piilota kotiin jäävät avaimet niin, ettei ovien takalukkoja saa niiden avulla auki.

Mikäli kodissasi on hälytysjärjestelmä muista kytkeä se päälle. Varmista, että liiketunnistimet ja muut osat toimivat. tarkista myös, että hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat ovat paikoillaan ja helposti näkyvissä.

Minimoi palo- ja vesivuotoriski

Ota pois päältä kaikki sähkölaitteet joiden ei tarvitse loman aikana olla päällä. Mieluiten irrota pistokkeet kokonaan pistorasiasta – ainakin sellaisten laitteiden jotka voivat rikkoutua ukonilmalla.

Poista pölyt sähkölaitteista jotka aiot jättää päälle. Varmista, että ne toimivat moitteettomasti ja että kaikki sähköjohdot ja pistokkeet ovat kunnossa.

Sulje astianpesu- ja pyykinpesukoneen vesihanat. Jos mahdollista niin voit sulkea veden pääkytkimestä kokonaan.

Tarkista, että palohälyttimien paristot ovat kunnossa ja hälyttimet toimivat.

Kun kaikki tämä on tehty niin nauti huolettomasta lomasta!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *