Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Turussa seudun alhaisimmat asumisen kustannukset

Syksyn perinteinen Kiinteistöliiton indeksitalovertailu kertoo, että asumisen kustannukset ovat nousseet tänä vuonna maltillisemmin kuin viime vuonna. Tämä on tervetullut uutinen varsinkin nyt, kun korona kurittaa myös taloyhtiöiden osakkaita ja sitä kautta taloyhtiöitä. Inflaatio on muutoinkin olematon ja korot nollassa joten on hyvä, että myös asumisen kustannusten nousu on maltillista.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi on vertaillut asumisen kustannuksia alueellisesti Turussa, Naantalissa, Liedossa, Kaarinassa ja Raisiossa. Alhaisimmat kustannukset mitattiin tänä vuonna Turussa, 2,84 euroa neliötä kohden kuukaudessa. Tähän summaan sisältyvät tontin ja rakennuksen kiinteistöverot, kaukolämpö, veden ja jäteveden kustannukset sekä kiinteistösähkö ja jätehuolto.

Naantalissa vastaava kustannus on 2,87 euroa, Liedossa 2,90 euroa, Kaarinassa 2,94 euroa ja Raisiossa 3,03 euroa. Valtakunnallisessa 59 suurimman kunnan vertailussa kovimmat kustannukset oli Rovaniemellä – 3,14 euroa neliöltä kuukaudessa. Halvimmalla päästiin Riihimäellä, jossa kustannukset olivat 2,54 euroa neliöltä.

Turussa tontin kiinteistövero on muita kuntia selkeästi korkeampi, mutta sitä kompensoi veden ja jäteveden alhainen hinta. Kokonaisuutena kustannukset ovat Turussa kääntyneet laskuun edelliseen vuoteen verrattuna.

Kiinteistöliiton indeksitaloselvitys mittaa pääasiassa kuntien ja niiden omistamien yhtiöiden käsissä olevia asumisen kustannuksia. Selvitys ei huomioi mm korjaamisen ja kunnossapidon kustannuksia tai isännöinnin ja kiinteistöpalvelujen kustannuksia. Taloyhtiöiden hoitokulut kokonaisuudessaan ovat siis selvästi korkeammat kuin nämä vertailutalon eli ns indeksitalon tässä lasketut kustannukset.

Indeksitalo on omalla tontilla ruutukaava-alueella sijaitseva kerrostalo, jossa on 40 asunta. Sen kulutukset ovat keskimääräisiä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *