Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Turussa parannettavaa taloyhtiöiden turvallisuudessa

Safetum on jälleen tuottanut pelastusturvallisuuden vuositilaston, jonka tulokset ovat ankeaa luettavaa. Kokonaisuutena Suomessa vain joka kymmenes kiinteistö huolehtii hyvin paloturvallisuudesta. Keskimäärin pelastusturvallisuus on välttävällä tasolla ja jopa lähes kolmasosa kiinteistöistä luokitellaan riskiryhmään kuuluviksi. Riskiryhmäläisten osuus on kasvanut edellisestä vuodesta.

Safetumin aineistojen mukaan – jotka perustuvat noin 4.000 kiinteistön tarkastukseen – palovaroittimet ovat huoltamatta yli 60 prosentissa maamme kiinteistöjä ja savunpoistojärjestelmät lähes 40 prosentissa. Kuuluuko sinun taloyhtiösi näihin? Mitä jos vahinko tapahtuu?

Palovaroitin on ollut pakollinen varuste 2000 -luvulta alkaen.  Palovaroitin on todennäköisesti myös paras keino saada palokuolemien määrä laskuun. Onkin käsittämätöntä, että palovaroittimien huoltoon suhtaudutaan näin huolimattomasti.

Turkulaiset kiinteistöt turvallisuusasioiden peränpitäjiä

Turku on edelleen selvityksen heikoin kaupunki – aivan kuten viime vuonnakin. Asiaa voi osin selittää Turun vanhalla kiinteistökannalla, mutta se ei kuitenkaan ole peruste jättää riskien kartoitus ja riskeihin varautuminen tekemättä. Vanhoissa kiinteistöissä asuvat on turvattava aivan samalla lailla kuin uudempienkin kiinteistöjen asukkaat ja käyttäjät.

Turussa esimerkiksi väestönsuoja ei ole kunnossa yli kahdessa kolmasosassa kiinteistöjä.  Väestönsuojia ei onneksi tarvita usein – ne on tarkoitettu ihmisten suojaamiseen poikkeusolojoen tilanteessa – mutta ne on silti toteutettava ja hoidettava lain ja säädösten mukaisesti.

Riskien arviointi pakolliseksi?

Safetum ehdottaa, että lakiin kirjataan vaatimus määräajoin tehtävästä riskien arvioinnista kaikissa kiinteistöissä. Samalla vastuita pitää selkiyttää ja terävöittää – Safetumin mukaan hallituksen jäsenet eivät pääsääntöisesti tiedosta olevansa vastuussa myös taloyhtiöiden turvallisuusasioista.

Mallia voitaisiin ottaa vaikka Ruotsista, missä pelastusturvallisuuden omavalvonta on organisoitu Suomea tehokkaammin ja toimivammin. Siellä palokuolemia sattuu vuosittain lähes 30 % vähemmän kuin Suomessa väestön määrään suhteutettuna.  Tämä on merkittävä ero.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *