Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Turun naapureissa tyytyväisiä asukkaita

Norstat Finland ja EPSI Rating selvittivät syksyllä 2016 asukkaiden tyytyväisyyttä kuntaansa. Asukastyytyväisyyttä arvioitiin haastattelututkimuksella, jossa kysyttiin tyytyväisyydestä asuinkunnan palveluihin, palvelujen ja omien odotusten vastaavuudesta sekä asuinkunnan täydellisyyden asteesta.

Asukastyytyväisyys parantunut Turussa ja lähikunnissa

Turun lähikunnista kymmenen parhaan asuinkunnan joukkoon ylti kokonaista neljä kuntaa: Naantali, Kaarina, Lieto ja Raisio. Keskuskaupunki Turku oli sijalla 27. Niin Turku kuin ympäristökunnat ovat viime vuosina parantaneet asukastyytyväisyyttään. Kehitys koko alueella on siis ollut positiivista ja asukkaat ovat nyt tyytyväisempiä kuin aikaisemmin.

Suomalaiset ovat keskimäärin melko tyytyväisiä kotikuntiinsa. Parhaita arvosanoja saavat perinteisesti suurten keskusten lähellä sijaitsevat pienemmät kunnat – juuri sellaiset kuin Naantali, Kaarina, Lieto ja Raisio. Vaikka Turku itse ei noussut kärkikymmenikköön, selittää sen läheisyys todennäköisesti osittain naapurikuntien asukkaiden tyytyväisyyttä.

Myös yrittäjät ovat tyytyväisiä naapurikunnissa

Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan Liedon kunta on Suomen keskikokoisista kunnista paras elinkeinopolitiikan tekijä. Kyselyssä arvioitiin kuntien ja yrittäjien yhteistyötä ja elinkeinopolitiikan tilaa. Kymmenen parhaan kunnan listalle mahtuu Liedon lisäksi Kaarina. Suurimpien kaupunkien listalla Turku on sijalla 6.

EK:n Yritysranking -listalla Turun seutukunta oli vuonna 2017 vertailun toiseksi kovin nousija – se ponnahti sijalta 9 sijalle 2.  Erityisesti Turun kehyskunnissa on EK:n mukaan tyytyväisiä yrityksiä. Lieto ja Kaarina ovat olleet vertailun kestomenestyjiä ja tänä vuonna Kaarina sijoittui vertailun ykköseksi. Kyselyssä selvitettiin, kuinka vetovoimaisia Suomen kunnat ovat yritysten sijaintipaikkoina.

Vanha sanonta toteaa, että suomalainen haluaa asua järven rannalla metsämaisemassa palvelujen lähellä. Ehkä tämä toteutuu parhaiten suurten kuntien naapurikunnissa. Niissä näyttävät viihtyvän niin asukkaat kuin yrittäjät. Erityisen mukavaa on, että koko Turun seutukunnassa näyttää niin asukkaiden kuin yrittäjienkin tyytyväisyys kasvavan hyvää vauhtia.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *