Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Turkulaisille tuttu Gdansk on eri arkkitehtuurien kokoelma

Gdansk on Puolan kuudenneksi suurin kaupunki, joka on tullut varsinaissuomalaisille matkailijoille varsin tutuksi Wizz Airin suorien Turku-Gdansk -lentojen ansiosta. Matkustajien määrä on ollut kasvussa, ja tämän vuoden alusta alkaen Turusta on päässyt Gdanskiin seitsemänä päivänä viikossa, joinakin päivinä jopa kahdella eri vuorolla.

Gdanskin ja Turun väliltä löytyy monia yhtäläisyyksiä. Gdansk on satamakaupunki, jonka kautta kulkee edelleen merkittävä osa Puolan ulkomaankaupasta. Gdansk on myös kaupunki, jossa laivanrakennus on pitkään ollut merkittävä teollisuudenala. Lenin-telakkana tunnettu Gdanskin telakka on nykyisin valtion enemmistöomistuksessa oleva pörssiyhtiö.

Gdanskin keskusta muistuttaa Turkua siinä, että se on kompakti alue, jossa selviää hyvin jalkaisin. Keskusta tuhoutui lähes täysin toisen maailmansodan aikana, mutta se on pääsääntöisesti restauroitu alkuperäiseen asuun. Gdanskissa sijaitsee myös 1970 -luvulla perustettu yliopisto, jossa voi mm opiskella Suomen kieltä. Yliopistossa on 11 tiedekuntaa ja lähes 30.000 opiskelijaa.

Asuminen Gdanskissa

Asuminen on Gdanskissa suomalaisittain kohtuullisen edullista. Keskustasta voi saada yksiön vuokralle alle 500 eurolla kuukaudessa. Asuntojen keskineliöhinta keskustassa on 2.000 euron tuntumassa. Toki myös palkkataso on vastaavasti Suomea alhaisempi. Asuntojen vuokrat ja hinnat ovat nousseet viime vuosina, mikä on aiheuttanut ongelmia keskipalkan ollessa noin 750 euroa kuussa. Asumisen hintataso ja maatalousvaltainen elinkeinorakenne ovat aiheuttaneet sen, että puolalaisista suhteellisen suuri osa asuu edelleen maaseudulla.

Eri aikakaudet ja kulkijat ovat muokanneet kaupungin arkkitehtuuria. Gdanskista löytyy niin idyllisiä hansataloja kuin renessanssitaloja ja sosialistisen realismin aikaisia rakennuksia. Kaupungin monipuolinen arkkitehtuuri värikkäine taloineen ja kapeine katuineen on myös turistien suosiossa. Tällä hetkellä kaupunkikuvaa dominoivat nostokurjet – kaupungissa rakennetaan todella paljon niin hotelleja kuin kerrostalojakin.

Vanhemmat asuinrakennukset voivat olla hyvinkin vaatimattomia tasoltaan, mutta myös edullisia. uusien ja modernien asuntojen vuokrat ja hinnat voivat olla suomalaisittainkin korkeita etenkin keskusta-alueilla. Asuntoja välittävät niin yksityishenkilöt kuin välitysfirmatkin.

Ei ihme, että Gdansk on noussut matkailijoiden suosioon. Kaupungissa on riittävästi koettavaa ja sinne on vaivatonta lentää Turusta.

3 kommenttia

  1. Mainitsemisen arvoinen on myös Gdanskissa sijaitseva uusi toisen maailmansodan museo. K.o. museossa on hyvin mahdollista viettää huomaamatta kolme-neljä tuntia, sen verran kattava ja mukaanvievä kun on.

  2. Arkkitehtuurin osalta kannattaa muistaa viereinen Gdynian kaupunki, joka on 1920-30 luvulla rakennettu tyhjästä Puolan funktionalistiseksi näyteikkunaksi maailmalle. Funkistalojen rakentaminen jatkui sodan jälkeenkin. Modernizm Gdyni – sivuilta löytyy hyvät esittelyt myös englanniksi.
    Gdanskin keskustan jälleenrakentamisesta on kirjoittanut hyviä kirjoja professori Jacek Dominiczak.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *