Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Turisteja taloyhtiössä

Viime aikoina asuntojen lyhytaikainen vuokraus esimerkiksi airbnb:n kautta on kauhistuttanut ja puhuttanut taloyhtiöissä. Suomessa tällainen vuokraus on vasta pikku hiljaa yleistymässä. Muualla maailmassa vastaavalla toiminnalla on pidempi historia.

Lyhytaikaisen vuokrauksen pelätään aiheuttavan meteliä, häiriöitä tai esimerkiksi ylimääräistä veden kulutusta erityisesti kerrostaloissa. Vaihtuvien vieraiden ihmisten liikkuminen taloyhtiössä saattaa huolestuttaa vakituisia asukkaita.

Voiko taloyhtiö puuttua vuokraamiseen?

Mikäli vuokraamista ei ole kielletty taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä, ei osakasta voi kieltää vuokraamasta huoneistoaan sen kummemmin lyhyeksi kuin pitkäksikään aikaa. Vuokraamiseen ei tarvitse myöskään kysyä lupaa eikä siitä edellytetä ilmoitusta taloyhtiölle.  Taloyhtiö ei siis voi käytännössä puuttua toimintaan, elleivät vuokralaiset aiheuta konkreettista häiriötä.

Vuokraamista ei kannata etukäteen turhaan pelätä. Kannattaa odottaa ja katsoa, miten majoittaminen lähtee sujumaan. Airbnb:ssä niin vuokralaisista kuin vuokraajista annetaan julkista palautetta. Tämä ehkäisee vuokralaisten aiheuttamia häiriöitä.

Jos vuokralaisista – lyhyt- tai pitkäaikaisista – aiheutuu taloyhtiölle häiriötä, voidaan siihen puuttua varoituksella ja hallintaanottouhkauksella.  Osakkaalle (ja vuokralaiselle) annetaan aluksi kirjallinen varoitus. Mikäli häiriöt jatkuvat, voidaan huoneisto ottaa yhtiön hallintaan.

Vuokrausta harjoittavan osakkaan vastuulla on huolehtia, että vuokralaiset tuntevat taloyhtiön järjestyssäännöt, tupakointikäytännöt yms. Tässäkin asiassa pätee se vanha tuttu sääntö, että toiset huomioimalla kaikkien on mukavampi asua taloyhtiössä.

2 kommenttia

  1. Nyt kun pimeää majoitustoimintaa ja pimeitä kuljetuksia suorastaan ihannoidaan, niin pitäisi saada sama kritiikitön siunauksellisuuden leima myös pimeälle viinanmyynnille. Kaikki ne ovat kivoja ja edullisia niin kauan kun hyvää tuuria riittää, mutta kun se loppuu, niin kenelläkään ei ole vastuuta mistään.

    1. Kiitos kommentista! Tarkennetaan sen verran, että niin lyhyt- kuin pitkäaikainenkin vuokraus tulee tehdä lakeja ja säädöksiä noudattaen ja asianmukaiset maksut hoitaen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *