Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Turha pelätä putkiremonttia

Isännöintiliiton uunituore Putkiremonttibarometri paljastaa, että taloyhtiöiden hallitukset pelkäävät edelleen putkiremonttien eli linjasaneerausten aloittamisia. Vastaajien arviot putkiremontista olivat selkeästi positiivisemmat taloyhtiöissä, joissa putket oli jo kunnostettu. Hankkeiden sujumista ja lopputulosta arvioitiin negatiivisemmin niissä yhtiöissä, joissa remonttia vasta odoteltiin. Pelko putkiremonttia kohtaan tuntuu siis edelleen vallitsevan, vaikka sen oikeasti kokeneet ovat kovin myönteisiä remontin sujumisen ja lopputuloksen suhteen.

Suurin epäkohta putkiremonttien kohdalla tuntuu olevan, että hankkeeseen tartutaan liian myöhään. Merkittävin syy putkiremontin käynnistämiseen ovat putkistossa jo ilmenneet vuodot. Remontti alkaa siis kiinnostaa vasta kun ongelma on jo käsissä – pistevuotoja on siellä ja täällä ja niiden väliaikaiseen korjaamiseen isompaa remonttia odotellessa menee turhaan rahaa.

Ennakoiva kiinteistönpito maksaa vaivan myös putkistojen kohdalla. Putkiston kunto kannattaa selvittää hyvissä ajoin jolloin myös putkiremontin valmistelu voidaan hoitaa huolella ja ajan kanssa. Vaikka hyvin suunniteltu ei ehkä ole ihan puoliksi tehty niin vähän sinnepäin kuitenkin. Oikea-aikainen putkiremontti tulee kokonaisuutena selvästi halvemmaksi kuin hätäisesti liian myöhään kokoon juostu hanke.

Viime vuonna remontoitiin eniten 1960 –luvun puolivälin taloja. Koska 1960-70-luvut olivat Suomessa lähiörakentamisen kulta-aikaa, voidaan odottaa, että putkiremonttien määrä tulee vielä pitkään kasvamaan vuosittain. Yleisimmin putkiremontti tehdään noin 50-vuotiaassa taloyhtiössä.

Jos asut putkiremontoimattomassa 1960-70-luvun talossa, ota asia rohkeasti esiin kevään yhtiökokouksessa. Onko taloyhtiössäsi selvitetty putkistojen kunto? Olisiko se hyvä tehdä niin tiedetään missä mennään? Kaikkia putkistoja ei missään nimessä tarvitse korjata 50 vuoden iässä, ne voivat kestää vuosikymmeniä pidempäänkin. Tai hajota jo aiemmin. Olennaista on, että tiedetään, missä mennään ja osataan tarttua toimeen oikeaan aikaan.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *