Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Tupakointikieltojen määrä jäänyt vähäiseksi taloyhtiöissä

Taloyhtiöt ovat voineet hakea kunnalta lupaa tupakoinnin kieltämiseen taloyhtiön alueella jo yli kahden vuoden ajan. Kieltoja on haettu ja määrätty parisen sataa eli kovin innostuneesti tupakointikieltoihin ei ole ryhdytty. Ilmeisesti prosessia pidetään hankalana ja kalliina. Lisäksi kiellon valvonta ja sanktiointi on vaikeaa.

Tupakointi aiheuttaa kuitenkin edelleen harmia taloyhtiöissä. Todennäköisesti asiaan liittyvät riidat yleistyvät taas kesän tullessa kun asukkaat viettävät enemmän aikaa pihoilla ja parvekkeilla ja pitävät ikkunoita auki.

Julkisuudessa on jo vedottu kieltoprosessin keventämiseksi ja kehittämiseksi. Ensinnäkin tupakointikiellon voimaan saattamisen pitäisi olla helpompaa. Joissakin tapauksissa kielto voisi olla perusteltua tehdä taloyhtiön omalla päätöksellä ilman kunnan osallistumista. Toiseksi tupakointikiellon valvonta on vaikeaa ja monimutkaista – käytännössä jopa mahdotonta. Tämä ei kannusta hankalaan hakuprosessiin kun pelkona on, että kiellolla ei voida tehokkaasti puuttua tupakointiin.

Valvontaprosessi raskas ja tehoton

Periaatteessa kunta valvoo tällä hetkellä määräämiään tupakointikieltoja. Prosessi on kuitenkin hidas ja tehoton eikä kunnilla ole käytännössä resursseja valvontaan.

Valvontaprosessi käynnistyy kun tupakointi todetaan taloyhtiössä. Yhtiö tekee valituksen kunnalle. Kunnan viranomaisen on tultava paikalle tarkastamaan tilanne ja toteamaan rikkomus, mutta valituksesta viranomaisen tuloon voi kestää pitkäkin aika.

Kunta ei voi välittömästi määrätä sanktiota vaikka rikkomus voitaisiinkin todentaa, vaan sen on ensin kuultava rikkeen tekijää. Jos hän uudistaa tupakointirikkomuksen, voi kunta viimein määrätä uhkasakon. Uhkasakko perustuu kuitenkin aina viranomaisen – ei naapurin – toteamaan rikkomukseen. Tämä tekee sanktioinnin käytännössä varsin hankalaksi.

Tupakoinnin kieltäminen taloyhtiöissä on kautta historian ollut hankalaa ja herättänyt paljon tunteita suuntaan jos toiseenkin. Valitettavasti uusin laki ei ole tuonut helpotusta asiaan. Kiellon hakeminen on edelleen liian hankalaa ja byrokraattista, eikä uhkasakko ole sanktiona toimiva.  Kieltojen määrä on jäänyt vähäiseksi odotuksiin verrattuna vaikka tupakoinnin ongelmat ovat taloyhtiöissä samat kuin aiemminkin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommenttia

  1. Tuntuu oudolta, että kaikkea ollaan kieltämässä ja vähentämässä terveyden nimissä mutts silti tupakoiva naapuri saa myrkyttää kerrostalossa muiden parvekeilman. Lobbaako tupakkayhtiöt eduskunnassa vai mikä mättää, ettei suoraan tule lakia parveketupakoinnin kieltämiseksi??

  2. Tämä on tällaista hallinnon kautta asiaan lähetymistä. Keskustelu on ollut vinoa myös siten, että on puhuttu vain tupakoitsijan vapaudesta, ei tupakoimattoman vapaudesta tai oikeudesta puhtaaseen ilmaan. Lain päämäärä on savuton Suomi. Siis tuemmeko tätä tavoitetta?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *