Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Tupakointikielto asuintilaan vain poikkeustapauksessa

Viime viikolla Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto, Kuntaliitto, Helsingin kaupunki ja Valvira julkaisivat yhteiset ohjeensa siitä, miten tupakointikieltoa voidaan hakea asuinhuoneiston asuintiloihin. Parveke- ja ulkotilojen tupakointikieltoa koskevat ohjeet julkistettiin tammikuussa 2017.

Tupakkalaissa oleva mahdollisuus asuintilan tupakointikieltoon on tarkoitettu poikkeukselliseksi menettelyksi. Siihen voidaan turvautua kun muuta ei ole tehtävissä tupakansavun kulkeutumisen estämiseksi huoneistosta toiseen.

Tupakointikieltoa hakee asuntoyhteisö, ei yksittäinen osakas tai asukas. Osakas voi tehdä hallitukselle tai yhtiökokoukselle esityksen tupakointikiellon hakemisesta. Mahdollisen kiellon hakemisesta päätetään aina yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä.

Kielto edellyttää perusteellista valmistelua

Tupakointikielto voidaan määrätä asuinhuoneistoon vain silloin kun tupakansavun kulkeutumista naapurihuoneistoon ei voida kohtuullisin toimin estää. Koska kiellon hakemisesta kaikkine selvityksineen ja kuulemisineen aiheutuu yhtiölle kustannuksia, on hakemuksen valmistelusta syytä päättää yhtiökokouksessa.

Taloyhtiön on esitettävä hakemuksessa selvitys siitä, että kohtuullisella rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella tai ilmanvaihdon säätötoimilla ei voida estää savun kulkeutumista huoneistosta toiseen.  Tämän osoittamiseksi tarvitaan todennäköisesti teknistä näyttöä eli tutkimuksia tai selvityksiä. Mahdollisten korjaustoimien ja niiden kustannusten kohtuullisuuden arviointi jää tapauskohtaisesti viranomaiselle.

Asuintilan (tai asuintilojen), johon kieltoa ollaan hakemassa, haltijalle on varattava mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimillaan ennen kuin tupakointikieltohakemus voidaan laittaa vireille.

Huoneiston haltijoita on myös kuultava vastaavalla tavalla kuin parveketupakointikiellon hakemisen yhteydessä. Tämä tarkoittaa käytännössä kaikkien asianosaisten osakkaiden ja asukkaiden kirjallista kuulemista hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta.

Ohjeistuksessa kannustetaan asuntoyhteisöjä sopimaan tupakointia koskevat erimielisyydet ensi sijassa keskustelemalla ja laatimalla yhteiset pelisäännöt. Mielestäni tämä on yksi ohjeistuksen keskeisiä kohtia.

Sovittelun merkitystä ei voi liiaksi korostaa.

Kieltoprosessi on kallis ja hidas. Lisäksi kiellon valvonta ja sanktiointi on hankalaa. Taloyhtiössä voidaankin esimerkiksi osoittaa piha-alueelta tupakointipaikka asukkaille ja ohjeistaa asukkaat käyttämään sitä.

4 kommenttia

  1. Laki on muutettava niin, että kaikki tilat ja kiinteistöt ovat lähtökohtaisesti savuttomia ja vain erillisellä äärimmäisen tiukat kriteerit täyttävällä hakemuksella voi hakea jotain tilaa savulliseksi.

    1. Ei näitä säädöksiä voida saattaa voimaan taannehtivasti.Uudisrakennuksessa sääntöjen määrääminen on eriasia.Sama asia jos dieselautot kielletään pienhiukkasten takia,niin uusia ei enää myydä.Ei vanhoja voi kuitenkaan kieltää.Ei lakeja tehdä taannehtivasti.

  2. Miksi tällaisia asioita ei voi antaa taloyhtiön itsensä päätettäväksi? Nykyisellä hallituksellahan piti olla ”normienpurkutalkoot”.
    On myös unohdettu yksi asumisdemokratian asia. Vuokrasopimuksessa voidaan kieltää tupakointi huoneistossa ja myös huoneistoparvekkella. Turunkin keskustan asunnoista suuri osa on yksityisten sijoittajien vuokra-asuntoja. Vuokralainen on asukas siin missä omistaja-asukaskin, mutta vuokralaisella ei ole mitään sananvaltaa siihen, että vieressä omistaja käryttää mielensä mukaan ja vuokralaiselta sauhuttelu on kielletty. Omistajakaan ei taloyhtiössä omista asuntoaa, vaan hänellä on siihen käyttöoikeus, kuten vuokralaisella. Miksi sitten sääntöjen pitäisi olla erilaiset. Koskeehan talon järjestyssäännötkin molempia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *