Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Tupakkakeskustelu velloo vilkkaana

Kirjoittelin alkuvuodesta valmisteilla olevasta tupakkalain uudistuksesta. Uudistuksen tarkoituksena on mm mahdollistaa tupakoinnin kieltäminen osakkaan hallinnassa olevissa tiloissa taloyhtiöissä kuten ulkoalueilla, parvekkeilla ja jopa sisällä huoneistoissa. Totesin tuolloin, että tupakointi taloyhtiöissä on ollut jo vuosia vilkkaan keskustelun aihe, enkä usko lakimuutoksen tätä keskustelua vähentävän. Viime viikolla keskustelu aiheesta on jatkunut eduskunnassa. Koska asia herättää paljon kiinnostusta, on ehkä syytä seurata tälläkin palstalla lakiesityksen edistymistä.

Eduskunnassa on ihmetelty mm, miksi norminpurkutalkoiden aikana laaditaan tällaisia byrokratiaa lisääviä lakeja ja esitetty, että taloyhtiö voisi päättää asiasta ilman viranomaisten puuttumista ja päätöstä. On totta, että terveysviranomaisten selvitys tupakansavun kulkeutumisesta kuulostaa monimutkaiselta prosessilta. Selvitykseen kokonaisuutena sisältyy myös varsin paljon tulkinnanvaraisuutta

Lasten suojelemiselta tupakan savulta käytiin vilkas keskustelu. Eduskunta pohti mm, pitäisikö tupakointi autossa kieltää silloin kun kyydissä on lapsia. Tupakointi autossa lasten mukana ollessa rinnastettiin keskustelussa jopa lasten pahoinpitelyyn. Entä tupakointi huoneistoissa lasten läsnä ollessa? Autossa ollaan kuitenkin väliaikaisesti, mutta huoneistoissa asutaan.

Isännöintiliitossa pelätään, että uusi laki tulee lisäämään riitoja taloyhtiöissä eikä anna nykymuodossaan yhtiöiden johdolle riittäviä työkaluja tupakointiin puuttumiseen. Selkeintä Isännöintiliiton mukaan olisi, että tupakointi voitaisiin kieltää koko taloyhtiön alueella. Tämä yksinkertaistaisi itse prosessia sekä kiellon valvontaa selvästi.

Myös Kiinteistöliitto on perään kuuluttanut selkeämpiä pelisääntöjä taloyhtiöiden tupakointiin. Lakiehdotus jättää heidänkin mukaansa olennaisia kysymyksiä avoimeksi. Liitto toivoo, että lakia ja sen perusteluja tarkennettaisiin mm päätöksenteon sekä huoneiston haltijoiden kuulemisen osalta.

Lain valmistelu jatkuu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa siten, että se voidaan saattaa voimaan vielä tulevan toukokuun aikana.

 

6 kommenttia

 1. Ei ole asuntoa koska tupakoin en käy kahviloissa tai baareissa kiusaamista tämäkin yksityisen nautinto aineen kielto

 2. Vaikka itse en tupakoi, niin olen sitä mieltä kyllä tämä ”huolenpito” menee taas ihan liian pitkälle. Poliisivaltiomeinkiä. Kuitenkin olisi hyvä jos taloyhtiö voisi päättää suoraan siitä saako parvekkeella tai sisällä tupakoida. Kuitenkin tässä tulisi huomioida mielestäni vain yksimielinen päätös.

 3. Kyllä tupakointi on mielestäni pahoinpitelyä, kohdistuupa se lapsiin tai aikuisiiin. Rangasitusten pitäisi olla samanlaiset kuin muissakin pahoinpitelytapauksissa.
  Itse olen kärsinyt ao. pahoinpitelystä lapsena kun isäni tupakoi kotona. Ilmaisin silloin oman kantani asiaan täysin selvästi mutta ilman vaikutusta. Aikuisena ollessani olen tästä pahoinpitelystä/terrorismista kärsinyt esimerkiksi lentokoneessa kunnes se kiellettiin. Toteutuneista rangaistuksista en ole kuullut. Miksi?

 4. Onhan se aika kumma juttu, kun omassa asunnossa ei saa olla niin kuin haluaa.
  Ensinnäkin isännöinti/ kiinteistö liitolla ei pitäisi olla mitään sanomista / mielipidettä tähän, koska he ovat vain taloyhtiöillä töissä / apuna. Onkohan kukaan edes ajatellut sitä, että jos tupakointi saataisiin kiellettyä parvekkeilla. Niin tupakoitsijat siirtyisivät polttamaan sisällä.
  Josta seuraa se, että koko talo haisee tupakalle, koska kumminkin savu leviää ilmanvaihdon kautta koko taloon ja rappukäytävään. Mitä parvekkeella tupakoidessa ei tapahdu.
  Ja on sekin aika outoa jos valtio / kunnat sanelee mitä taloyhtiöissä saa tehdä.
  Joten järki päähän!!!!

  1. Onko siis mielestäsi niin, että mielestäsi saa omassa asunnossa saada pahoinpidellä ihmisiä vapaasti? Esimerkiksi sohia veitsellä tai hakata lekalla? Tupakointi on astetta vielä pahempaa, koita saada tämä kalloosi!

 5. Kyllä pelolla ajattelen kun olen muuttamassa rivitalosta kerrostaloon-mitä jos alaparvekkeella poltetaan koko kesä? Silloin en tosiaankaan voi (ja olen polttanut itse vuosia sitten) itse lainkaan oleskella parvekkeella saati pitää ovea auki mikä olisi mukavaa kesällä. Kyllä se silloin ihan terrorisoinnilta tuntuu! Entäpä jos itse avaan hapansilakkapurkin ja jätän kesäksi parvekkeelleni?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *