Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Tunnetko YSEn ja ISEn?

Oletko kuullut puhuttavan kaveruksista YSEstä ja ISEstä? Tiedätkö mitä ne ovat ja koska niitä käytetään?

Molemmissa on kyse ns yleisistä sopimusehdoista eli ehdoista, joita voidaan käyttää kun taloyhtiö solmii sopimuksia. YSE 1998 ovat rakennusurakan yleiset sopimusehdot ja ISE 2007 isännöintipalvelujen yleiset sopimusehdot

Taloyhtiön suojaksi ei ole sellaista lainsäädäntöä kuin esimerkiksi kuluttajasuojalaki tuo kuluttajalle. Taloyhtiön on siis osattava sopia kaikista tärkeistä asioista palvelu- ja urakkasopimuksissa. Tässä yleiset sopimusehdot voivat olla avuksi.

YSE 1998 auttaa rakennusurakoista sovittaessa

YSE 1998 on tehty selkeyttämään rakennusurakoiden sopimuskäytäntöjä. Niitä voidaan soveltaa koko urakkaketjussa. Ehdot ovat syntyneet osapuolten keskinäisissä neuvotteluissa ja ne ovat lähtökohtaisesti tasapuolisia.

YSE-ehdoissa kuvataan osapuolten keskeiset tehtävät ja menettelyt rakennusurakan eri vaiheissa sekä varmistetaan osapuolten tasapuolinen kohtelu jos sopimusta joudutaan tulkitsemaan tai urakan toteutuksesta on syntymässä riitaa. Niissä on määräyksiä mm urakoitsijan ja tilaajan velvollisuuksista, maksamisesta, muutos- ja lisätöistä, mahdollisten virheiden korjaamisesta sekä urakan vastaanotosta ja takuuajasta.

ISE 2007 sovelletaan isännöintiyrityksen ja taloyhtiön sopimuksiin

ISE 2007 on laadittu isännöintisopimusten tueksi alan keskeisten järjestöjen yhteistyönä. Niitä voidaan käyttää paitsi taloyhtiöiden isännöintisopimuksissa myös muissa kiinteistöjohtamiseen liittyvissä sopimuksissa esimerkiksi kiinteistöosakeyhtiöissä.

ISE 2007 kuvaavat niin ikään osapuolten tehtäviä ja menettelyjä eri tilanteissa sekä antavat pelisäännöt sopimusten tulkintaan ja mahdollisiin riitatilanteisiin. Niissä ohjeistetaan mm palkkion maksaminen ja hinnan tarkistukset sekä tietojen omistusoikeus ja tietoturvallisuus.

ISE -ehtojen lisäksi isännöintisopimuksissa viitataan usein mm hyvään isännöintitapaan.

Taloyhtiön hallituksen kannattaa tutustua yhtiön sopimuksiin ja niiden ehtoihin – niin, että ymmärtää niiden sisällön. Myös YSE- ja ISE -ehdot on hyvä tuntea edes pintapuolisesti ja tutustua niihin lähemmin silloin kun uusia sopimuksia ollaan neuvottelemassa. Yleisiä sopimusehtoja ei ole pakko käyttää, mutta varsin suositeltavaa se on. Niistä voidaan myös poiketa, mutta silloin on hyvä ymmärtää mitä tekee.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *