Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Tunnetko energia-avustuksen?

Asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin voi hakea avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. Avustusta voi saada 1.1.2020 jälkeen tehtyihin avustuskelpoisiin korjauksiin jos avustushakemus jätetään kesäkuun 2020 loppuun mennessä.

Miten energia-avustusta haetaan?

Ennen avustuksen hakemista tulee korjaushankkeesta tehdä yhtiökokouksessa päätös. Avustusta voi saada ainoastaan energiatehokkuuden parantamista koskevaan osaan kokonaisuudesta, joten taloyhtiön tulee ennen hakua selvittää näiden korjausten osuus ja kustannukset kokonaispotista.

Avustettavan korjaushankkeen tulee parantaa rakennuksen energiatehokkuutta tavanomaista enemmän eli korjauksilta normaalisti edellytettävä taso ei riitä avustukseen. Tämä osoitetaan jälkikäteen energiatodistuksissa käytettävällä E-luvulla. Taloyhtiön kannattaa teetättää jo ennen hankkeeseen ryhtymistä ammattilaisella laskelmat rakentamisajan E-luvusta ja korjausten vaikutuksesta E-lukuun, koska tämä tieto tarvitaan hakemukseen.

Kun nämä vaiheet on tehty, voi avustusta hakea ARAn verkkoasioinnissa tai erillisellä lomakkeella. ARA myöntää avustuksia vuosittain niin kauan kuin määrärahaa riittää. Vuodelle 2020 on rahaa varattu yhteensä 20 miljoonaa euroa.

Mihin energia-avustusta voi saada?

Avustuksen määrä on sidottu siihen, paljonko korjaushanke parantaa rakennuksen energiatehokkuutta verrattuna rakentamisajan lähtötasoon. Kerrostaloissa edellytetään yhteensä vähintään 32 % parannusta E-lukuun ja rivitaloissa 36 % parannusta.

Avustusta voi saada hankkeisiin jotka parantavat asuinrakennuksen energiatehokkuutta, tehostavat energian käyttöä ja parantavat sisäilmaa. ARAn sivuilta löytyy listaus toimenpiteistä, joita avustuksella voidaan tukea. Tällaisia ovat esimerkiksi lämmöntalteenoton lisääminen, merkittävän lisälämmöneristyksen toteuttaminen, energiatehokkuutta parantavien automaatio- ja kiinteistönhallintajärjestelmien käyttöönotto, ikkunoiden ja ulko-ovien uusiminen sekä lämmöntalteenottojärjestelmän hankkiminen.

Mikäli suunnittelette taloyhtiössänne energiatehokkuutta parantavia korjauksia, kannattaa käydä ARAn sivuilla tutustumassa energia-avustuksiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *