Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Tulorekisteri ja taloyhtiöt

Tulorekisteri on usean viranomaisen yhteinen sähköinen tietokanta, jonne kootaan tiedot kaikista ansio- ja eläketuloista sekä etuuksista. Tulorekisterin toiminta käynnistyy 1.1.2019. Tästä eteenpäin kaikki palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin eikä enää erikseen usealle eri viranomaiselle. Tavoitteena on helpottaa ja yksinkertaistaa asiointia sekä poistaa päällekkäiset saman asian ilmoittamiset.

Tulorekisteri koskee myös taloyhtiöitä silloin kun nämä maksavat palkkoja, palkkioita, työkorvauksia, muita ansiotuloja tai kustannusten korvauksia. Kaikista maksutapahtumista tulee ilmoittaa tulorekisteriin viiden kalenteripäivän kuluessa eikä ilmoitusvelvollisuudelle ole euromääräisiä alarajoja. On huomattava, että ilmoitusvelvollisuus koskee myös verovapaita kustannusten korvauksia.

Taloyhtiö ilmoittaa tulorekisteriin mm:

  1. Kokouspalkkiot hallituksen jäsenille, toimikuntien jäsenille yms

Kokouspalkkiot ilmoitetaan tulorekisteriin viiden päivän kuluessa siitä, kun palkkio on maksettu. Suositeltavaa on ilmoittaa myös kokouspalkkioiden ansaintakausi erityisesti silloin jos ansaintakausi on palkanmaksukautta edeltävällä ajalla eli kokouspalkkioita maksetaan esimerkiksi takautuvasti. Kokouspalkkiot voi yhä maksaa esimerkiksi kahdesti vuodessa jos se on ollut käytäntö.

  1. Hallituksen jäsenille tai muille maksettavat matkakorvaukset, korvaukset oman puhelimen käytöstä yms

Kustannusten korvaukset ilmoitetaan, vaikka rahapalkkaa ei maksettaisi. Kustannusten korvauksista ilmoitetaan mm kilometrikorvaukset, päivärahat ja ateriakorvaukset. Kuitteja vastaan maksettuja matkakustannuksia ei tarvitse ilmoittaa.

  1. Isännöitsijän palkkiot mikäli isännöintiyritys ei ole ennakkoperintärekisterissä
  2. Toiminnantarkastajan palkkiot mikäli toiminnantarkastaja ei ole ennakkoperintärekisterissä
  3. Remonteista yms maksetut työkorvaukset jos remonttiyritys ei ole ennakkoperintärekisterissä

Työkorvaukset ilmoitetaan tulorekisteriin vain silloin kun työn suorittaja ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Arvonlisäveron osuutta ei ilmoiteta. Sivustolta www.ytj.fi voi tarkistaa, kuuluuko palveluntarjoaja ennakkoperintärekisteriin.

Suurin osa taloyhtiöistä valtuuttaa tai on jo valtuuttanut tilitoimiston tai isännöintiyrityksen hoitamaan taloyhtiön asioita ja ilmoittamaan tarvtttavat suoritukset tulorekisteriin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *