Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Tiedätkö miten toimia asuntopalossa?

Joka päivä syttyy noin 9 asuntopaloa sekä tämän lisäksi useita pieniä palon alkuja, jotka sammutetaan itse ja joista ei tule tietoja tilastoihin. Yleisin syttymissyy on huolimattomuus tulen tms käsittelyssä. Vuoteessa tupakointi ja verhon lähellä kynttilän polttaminen ovat kotitulipalojen yleisimmät syyt.

Kuulostaa huolestuttavalta! Vähintään yhtä huolestuttavalta kuulostaa se, että palokuolemien määrä näyttää olevan kasvussa. Lokakuuhun mennessä tulipaloissa on kuollut jo 60 ihmistä mikä on kolmasosan enemmän kuin viime vuonna.

Mitä taloyhtiöissä ja kodeissa voidaan ja pitää tehdä paloturvallisuuden lisäämiseksi?

Ehdottoman tärkeää on huolehtia, että palovaroittimia on riittävästi ja että ne toimivat. Useimmat kuolemaan johtavat palot alkavat yöllä kun asukkaat nukkuvat. Myrkylliset savut voivat täyttää huoneiston minuuteissa – palovaroitin reagoi huomattavasti nopeammin kuin nukkuva asukas. Palovaroittimien hankinta on asukkaan omalla vastuulla – vähintään yksi varoitin per alkava 60 neliometriä ja per jokainen kerros.

Taloyhtiön yhteisissä tiloissa ei saa säilyttää helposti palavia nesteitä. Porraskäytävissä ei tule säilyttää myöskään tavaroita, joista voi palaessa syntyä myrkyllisiä savukaasuja. Tällaisia ovat esimerkiksi lastenvaunut, joiden säilyttämisestä käydään usein keskustelua. Irtonaiset tavarat ovat myös tuhopolttajalle oiva sytyttämisen kohde. Kun kellarit, autotallit ja jätekatokset pidetään lukittuina eikä käytävillä loju ylimääräisiä tavaroita, on tuhopolttajan vaikeampaa toimia.

Sähkölaitteiden ja tulen kanssa tulee toimia erityisen huolellisesti. Automaattinen virran katkaisu ajastimella, rikkinäisten laitteiden ja johtojen vaihtaminen, pölyjen poistaminen laitteista sekä huolellisuus ehkäisevät useimmat sähköpalot. Kynttilöitä ei tule koskaan polttaa ilman jatkuvaa valvontaa tai helposti syttyvien materiaalien lähistöllä eikä vuoteessa tule tupakoida.

Jos palo kuitenkin syttyy, niin ensin pelastetaan vaarassa olevat ihmiset. Pelastautuminen kannattaa miettiä etukäteen, ja tässä tulee kuvioon mukaan taloyhtiöissä pelastussuunnitelma. Siinä kuvataan talon turvallisuusjärjestelyt ja toimintaohjeet erilaisiin uhkatilanteisiin. Asukkaiden on hyvä tuntea nuo asiat, jotta he osaavat toimia ripeästi esimerkiksi tulipalon sattuessa.

Mikäli porraskäytävässä on savua, ei sitä kautta tule pelastautua. Savun täyttämässä huoneessa kannattaa ryömiä lattian rajassa pois savusta tai parvekkeen tai ikkunan luo. Parvekkeen tai huoneen ovi kannattaa sulkea, etteivät savu ja liekit leviä sinne, ja odottaa palokuntaa. Myös palavasta huoneistosta poistuttaessa ovet tulee sulkea perässä, koska se hidastaa palon leviämistä.

Alkuvaiheessa olevaa paloa voi koettaa itse sammuttaa. Sammutuspeite tai sammutin ovat tähän hyvä varuste. Sammutuspeitteen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen, jotta se sujuu tositilanteessa ja pelästyneenä. Vaikka palo sammuisi, kannattaa silti soittaa numeroon 112 – palokunta voi tarkistaa, että tuli on varmasti sammunut eikä syty enää uudestaan.

Oman taloyhtiön pelastussuunnitelman lisäksi kannattaa tutustua esimerkiksi internetistä löytyvään varaudu.info –sivustoon. Sieltä löytyy hyvää tietoa myös tulipaloihin varautumisesta.

Kuva Kaisa Leiwo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *