Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Terveisiä Kuopiosta

Vietin syksyisen viikonlopun pitkähkön junamatkan päässä Kuopiossa. En malttanut olla katsastamatta, millainen asuinseutu Kuopio olisi. Jos Turusta tulee ensimmäisenä mieleen Turun linna, Turun tuomiokirkko ja Aurajoki*, niin ainakin minulle Kuopio tuo ajatuksen kalakukoista, Puijon tornista ja Kallavedestä.

Kuopio on kaupunkina Turkua pienempi, siellä on asukkaita hieman vajaa 120.000. Työttömyysaste elokuun lopussa oli 11,4 %, joka on selvästi Turkua alhaisempi luku. Myös seutukuntatarkastelussa Kuopion seutukunnan työttömyysaste alittaa Turun seutukunnan.

Haluttu asuinpaikka

Kuopio on lähes yhtä haluttu asuinpaikka kuin Turku. Taloustutkimuksen viimeisimmässä Muuttohalukkuus -tutkimuksessa vuonna 2016 Kuopio oli sijalla 4 ja Turku sijalla 2. Turun yleisarvosana asuinpaikkana oli 7,73 ja Kuopion 7,5. Kaupunkien asuinpaikkaimagot ovat siis kohtuullisen lähellä toisiaan. Varsin moni suomalainen voisi harkita kumpaakin kaupunkia asuinpaikakseen.

Kuopio samoin kuin Turkukin on kasvava kaupunki ja kasvava siten, että kasvu perustuu muuttovoittoon. Molemmilla alueilla talouden suhdanteet näyttävät hyviltä ja vientiteollisuus kasvaa. Niin Kuopiossa kuin Turussakin yritysten liikevaihdon kehitys on kasvava. Kaikki edellytykset hyvälle ja viihtyisälle asumiselle jatkossakin ovat siis olemassa.

Asuntotuotanto vahvassa kasvussa

Asuntotuotanto on kasvanut voimakkaasti Kuopiossa. Rakennuslupien määrä on noussut ennätystasolle ja asuntoja rakennetaan nyt enemmän kuin koskaan. Vuotuisena tavoitteena ollut noin 800 uuden asunnon rakentaminen tullaan ylittämään reippaasti. Jo tammi-elokuussa 2017 asuntoja valmistui yhteensä 843.

Asuntotuotannossa tavoitellaan tasapainoa – kerrostaloihin valmistuu kaiken kokoisia asuntoja ja eri puolille kaupunkia. Kuopiolla samoin kuin Turullakin on tarjota keskusta-asumista vesistönäkymillä. Kuopio on järvien keskellä kun Turussa kaupunkikuvaa muokkaavat meri ja joki. Kuopion kunnan alueella on yhteensä yli 900 järveä.

Kuopio samoin kuin Turkukin on ihmisen kokoinen kaupunki, jossa vesistöt ovat mukavasti lähellä. Molemmilla kaupungeilla menee nyt hyvin ja niin asukasmäärä kuin asuntojenkin määrä kasvaa. Toivotaan, että hyvä vire ja kasvu jatkuu niin Kuopiossa kuin Turussakin.

PS. Kuopiossa on toriparkki 🙂

Kuva: Kaisa Leiwo

*Taloustutkimus 2017: Varsinais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen tunnettuus Suomessa.

1 kommentti

  1. Vertailussa kannattaa tosin huomata ero kaupunkien pinta-aloissa, joka on ennenkaikkea seurausta siitä, että Kuopio on viimeiset parikymmentä vuotta kasvanut lähinnä kuntaliitosten ansiosta. Turun maapinta-ala on 245,67 km² ja asukastiheys 763,78 as/km², kun taas Kuopion maapinta-ala on 3 241,01 km² ja asukastiheys vaatimattomat 36,23 as/km², eli ei tässä ihan saman tason väestökeskittymistä puhuta.

    Mitä toriparkkiin tulee, niin kannattaa muistaa, että Kuopionkin toriparkki tuottaa pelkkää tappiota. Kuten Kuopion kaupungininsinööri Ismo Heikkinen Ylen haastattelussa marraskuussa 2013 myönsi, ”taloudellisesti kannattava pysäköintilaitos olisi epärealistinen tavoite”. Relevantti kysymys kuuluukin, kenen niskoille Turun tulevan turhuuksien toriparkin tappiot kaadetaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *