Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Miten teillä viestitään kriisitilanteissa?

Eihän meidän talossa mitään tapahdu… Ja jos tapahtuu niin isännöinti hoitaa…

Hyvä jos kriisien mahdollisuudet on minimoitu ja hyvä jos isännöintiyritys hoitaa asiat mallikkaasti. Siitä huolimatta viestintä ei saa unohtua. Jos huhumylly pyörii eikä asukkaille kerrota, mitä on tapahtunut ja miten asia on hoidettu, voi tarusta tulla todellisuutta ihmeellisempää.

Joka päivä taloyhtiöissä tapahtuu onnettomuuksia, tulipaloja, ilkivaltaa, murtoja, vesivahinkoja ja muita suurempia ja pienempiä haavereita. Nämä tapahtumat heikentävät helposti asukkaiden turvallisuuden tunnetta ja saattavat kasvaa pihaparlamentissa arvaamattomiin mittasuhteisiin.

Hallituksen ja isännöinnin tulee jo etukäteen miettiä ja sopia, miten kriisitilanteissa viestitään.

Vastuut ja tehtävät on hyvä kirjata vaikka isännöintisopimukseen tai erillisen viestintäsuunnitelmaan.

Kuka antaa akuutit toimintaohjeet asukkaille ja mitä kanavia tiedottamisessa käytetään? Annetaanko asukkaille yhteystaho josta voi kysyä lisäohjeita? Mikä tai kuka tuo yhteystaho on? Onko taloyhtiössä harkittu esimerkiksi tekstiviestien lähettämistä kiireisissä tilanteissa? Ilmoitustaulu on kriiseissä ja muissa pikaista viestintää edellyttävissä tilanteissa kovin onneton ja hidas viestintäväline.

Entä haaverin jälkeen? Kuka ja miten kertoo asukkaille, mitä tapahtui, miten tilanne hoidettiin, miten se mahdollisesti vaikuttaa asumiseen tai taloyhtiön talouteen? Vaikuttaako tapahtunut huoneistojen tai tilojen käyttöön jatkossa? Asukkaiden turvallisuuden tunnetta parantaa se, että asioista kerrotaan nopeasti ja järjestelmällisesti. Hyvä viestintä luo lisäksi luottamusta taloyhtiön hallintoa ja asumisen järjestelyjä kohtaan.

Sopikaa seuraavassa hallituksen kokouksessa kriisiviestinnästä. Laatikaa vaikka napakka kriisiviestintäsuunnitelma ja jakakaa vastuut. Akuutissa tilanteessa ei ole enää aikaa miettiä, toimintamallin pitää olla silloin selkeä ja valmis.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *