Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Tarvitko Sinä hissiä?

Suomalaisista kerrostaloista vain joka toisessa on hissi. Turun seudullakin on vielä runsaasti vähintään 3-kerroksisia vanhempia taloja, joista puuttuu hissi. Asukkaat saavat toki hyvää hyötyliikuntaa kavutessaan portaita kauppakassien, lasten ja lastenrattaiden kanssa, mutta joskus olisi mukavaa valita liikunnan sijaan hissi. Erityisesti väestön ikääntyminen on herättänyt päättäjätkin huomaamaan, että taloihin tarvitaan lisää hissejä. Hissi tuo vanhuksille useita lisävuosia omassa kodissa asumiseen, kun asiointi ja liikkuminen sujuvat hissin avulla pidempään itsenäisesti.

Kuva: Kaisa Leiwo

Vuonna 2010 uudistunut asunto-osakeyhtiölaki toi tullessaan joitakin muutoksia hissejä koskevaan päätöksentekoon. Hissistä päätetään edelleen enemmistöllä, mutta kustannusten jyvitykseen vaikuttaa huoneiston vastikeperusteen lisäksi sen sijaintikerros. Perusperiaate on, että mitä ylempänä huoneisto sijaitsee, sitä suurempi osuus uuden hissin kustannuksista sille jyvitetään.  Tämä jyvitys perustuu ajatukseen, että ylemmät kerrokset hyötyvät hissistä alempia enemmän ja niissä asuntojen arvo myös nousee enemmän hissin asentamisen seurauksena. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sijaintikerrokseen perustuva kustannusten jako koskee vain ja ainoastaan uuden hissin rakentamista. Olemassa olevien hissien korjauksiin, huoltoon ja uusimiseen kerrosperiaatetta ei sovelleta.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara myöntää uusien hissien rakentamiseen avustusta enintään puolet hissin rakennuskustannuksista. Tämän lisäksi useat kunnat Varsinais-Suomessakin myöntävät kuntakohtaisia avustuksia hissien rakentamiseen. Nämä avustukset kannattaa aina selvittää omasta kunnasta ja käyttää hyödyksi. Mikäli julkisen avustuksen osuus nousee yli puoleen kustannuksista ja hanke on riittävän suuri, saattaa hissihankinnassa tulla noudatettavaksi laki julkisista hankinnoista. Esimerkiksi Turun kaupunki myöntää hissien rakentamiseen 5.000 euron avustuksen per hissi aran avustuksen lisäksi.

Hissihankkeen valmistelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin muissakin korjaushankkeissa: suunnitteluun ja viestintään kannattaa satsata ja päätöksenteolle tulee varata riittävästi aikaa. Taloyhtiöön voidaan perustaa vaikka erityinen hissitoimikunta, joka valmistelee hankintaa isännöitsijän ja hallituksen tukena. Lisätietoja hissihankinnasta saa esimerkiksi Hissi – Esteetön Suomi 2017 –hankkeen sivuilta.

Hissi lisää merkittävästi kaikkien asukkaiden asumismukavuutta ja vaikuttaa positiivisesti asuntojen hintoihin. Kannattaa siis ottaa asia harkintaan mikäli Sinun kerrostaloyhtiöstäsi vielä puuttuu hissi.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *