Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Tarvitaanko kerrostalossa kotivakuutusta?

Moni ajattelee, että kerrostalohuoneistoon ei tarvitse ottaa kotivakuutusta, koska ”taloyhtiöllähän on vakuutus”.  Pitääkö tämä paikkansa? Onko kotivakuutus vain omakotiasujien juttu?

Vastaus on helppo: ei ole. Jokaisen asunnonomistajan kannattaisi ottaa kotivakuutus – ihan asumismuodosta riippumatta. Itse asiassa vuokranantajat edellyttävät usein vuokralaiselta kotivakuutusta osana vuokrasopimuksen ehtoja ja nimenomaisesti kerrostalohuoneistoissa.

Mitä taloyhtiön vakuutus korvaa?

Taloyhtiöllä on tavallisesti ns kiinteistövakuutus, joka korvaa äkilliset ja ennalta arvaamatta tapahtuneet vahingot. Tällaisia voivat olla esimerkiksi putkirikot, tulipalot, ilkivalta, myrsky- ja tulvavahingot sekä liukastumiset taloyhtiön alueella.

Kiinteistövakuutus kattaa kuitenkin vain taloyhtiön omaisuuden eli kiinteistön rakenteet, laitteet ja järjestelmät. Asukkaiden irtaimisto ei kuulu kiinteistövakuutuksen korvauspiiriin. Jos siis putkirikon takia vesi lorisee huoneistoon, korvaa taloyhtiön vakuutus parhaimmillaan rakenteiden ennallistamisen perustasoon. Asukkaan irtaimisto ja mahdolliset itse asennetut parketit yms jäävät asukkaan omalle vastuulle eikä kiinteistövakuutus kata niitä.

Kotivakuutus suojaa asukkaan omaisuuden

Kotivakuutus sisältää tavalliseesti irtaimiston omaisuusvakuutuksen sekä vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen. Yllä mainitussa putkirikkotapauksessa asukas voi siis kotivakuutuksen kautta saada korvausta tuhotutuneesta irtaimistosta ja itse asentamastaan parketista. Joissakin tapauksissa voidaan korvata myös asumiskustannuksia jos asukas joutuu vesivahingon takia muuttamaan kotoaan.

Vastuu- ja oikeusturvavakuutusta voidaan tarvita jos esimerkiksi asukas toimii huolimattomasti ja vahingoittaa taloyhtiön omaisuutta eli rakenteita, laitteita tai järjestelmiä. Klassinen esimerkki tästä on suihkuun nukahtaminen ja sen aiheuttama vesivahinko. Vakuutusyhtiöiden suhtautuminen vaihtelee ja suhtautumiseen vaikuttaa mm nukahtamisen syy. Jos kuitenkin joku vakuutus korvaa nukahtaneen osakkaan aiheuttamat vahingot niin se on kotivakuutus, ei taloyhtiön kiinteistövakuutus.

Kotivakuutus kannattaa ottaa myös kerrostaloasuntoon. Vertaile vakuutuksia, tutustu niiden ehtoihin, omavastuisiin ja laajuuteen.  Löydä kodillesi paras vaihtoehto ja nuku yösi hyvin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *