Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Tärpit tilinpäätöksestä

Suuressa osassa taloyhtiöitä pidetään lähikuukausina varsinainen yhtiökokous, missä käsitellään mm yhtiön tilinpäätös ja toimintakertomus. Mitä niistä on tarpeen ymmärtää? Mitä asioita osakkaan tulisi tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta tarkistaa?

Kaikki dokumentit eivät välttämättä ole varsinkaan paperisen kokouskutsun liitteenä. Ne on kuitenkin pidettävä näkyvillä ja saatavilla kahden viikon ajan ennen kokousta esimerkiksi isännöitsijän toimistolla. Joskus ne voivat löytyä taloyhtiön sähköiseltä alustalta eli taloyhtiösivuilta.

Vertaa tuloslaskelmaa ja budjettia

Aloita vertaamalla tuloslaskelmaa budjettiin. Tämä on helpointa jos tuloslaskelma esitetään siten, että samalla sivulla rinnakkain esitetään tarkasteltava tilikausi, edellinen tilikausi sekä budjetti.  Jos tuloslaskelmassa ja budjetissa on merkittäviä eroja, selvitä mistä ne johtuvat. Viimeistään itse yhtiökokouksessa asiaan on hyvä saada selitys.

Pyri saamaan kokonaiskuva yhtiön merkittävimmistä tulo- ja menoeristä. Tulot muodostuvat tavallisimmin vastikkeista, vuokratuloista ja käyttömaksuista. Onko vastikkeiden taso samankaltainen kuin alueen muissa taloyhtiöissä? Jos ei ole, niin mistä tämä johtuu? Suurimpia menoeriä ovat tavallisesti lämmityskustannukset sekä vuosikorjaukset. Jos mahdollista, niin vertaa menojen tasoa budjetoidun lisäksi muihin alueen taloyhtiöihin sekä aikaisempiin vuosiin.

Suosituksen mukaan taloyhtiön tilillä olisi hyvä olla ns puskurina 2-3 kk vastikkeiden verran rahaa. Löytyykö taloyhtiöltä puskurivaroja vai elääkö se kädestä suuhun? Roope Ankaksi taloyhtiön ei kannata ryhtyä, eli varautumisvaran ei tule myöskään olla tätä suurempi, ellei taloyhtiö ole tietoisesti varautunut tuleviin korjauksiin esimerkiksi rahastoimalla tai tekemällä varauksia.

Tarkista korjaushistoria ja korjaussuunnitelma

Lämmityskustannusten rinnalla korjaukset ja kunnossapito ovat taloyhtiön suurimpia menoeriä. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä korjaukset on suunniteltu vähintään viidelle vuodelle, mielellään jopa pidemmälle ajalle. Yhtiökokoukselle esiteltävä kunnossapitotarvesuunnitelma on lakisääteinen paperi – usein sen rinnalla ja taustalla on ns PTS eli pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma.

Myös menneiden korjausten dokumentointi on hyvä varmistaa. Vuodesta 2010 saakka taloyhtiö on pitänyt yhtiön omien korjaushankkeiden lisäksi kirjaa myös osakkaiden muutostöistä sen perusteella, mitä osakkaat ovat taloyhtiölle ilmoittaneet.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *