Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

”Taloyhtiöt saavat aina lainaa” – saavatko?

Jokunen aika sitten julkisuudessa keskusteltiin paljon tapauksesta, jossa nilsiäläinen taloyhtiö ei ollut saanut rahoitusta laajalle peruskorjaushankkeelleen. Yhtiössä oli tarkoitus laittaa kerralla kuntoon vesi-, lämpö- ja viemäriputket sekä yhteiset tilat ja osakkaiden kylpyhuoneet. Kustannusarvio oli 1.100 euroa asuinneliötä kohden.

Pankit eivät kuitenkaan lämmenneet hankkeen lainoituksesta. Kuudesta pankista vain puolet antoi lainatarjouksen. Nekin edellyttivät 50 % omarahoitusta ja hyväksyivät kohteen vakuusarvoksi vain 500 euroa neliöltä eli alle puolet suunnitellun korjaushankkeen kustannuksista.

Yleinen uskomus on aiemmin ollut, että taloyhtiöt ovat varmoja lainan maksajia ja saavat aina lainaa – jopa hieman edullisemmalla marginaalilla kuin riskikkäämmät kohteet. Ilmeisesti tästä yleistyksestä on nyt aika luopua – kaikki taloyhtiöt eivät enää ole pankkien kannalta hyviä laina-asiakkaita.

Miten taloyhtiö voi parantaa mahdollisuuksiaan saada lainaa korjaushankkeisiin?

Helppo vastaus on sijainti, joka tosin ei ole jälkikäteen enää muutettavissa.  Alueilla, joilla kauppa käy ja asuntojen hinnat pysyvät hyvällä tasolla, on myös korjaaminen tavallisesti kannattavaa ja siihen on helpompi saada rahoitusta. Tyhjenevillä alueilla ja kasvukeskusten ulkopuolella tilanne tulee varmasti jatkossakin olemaan haasteellisempi – jos korjaaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, eivät pankitkaan todennäköisesti innostu hankkeiden rahoituksesta.

Suunnitelmallisuus on toinen apuväline, joka on kaikkien taloyhtiöiden käytettävissä. Korjauksia kannattaa tehdä varautuen ja suunnitelmallisesti. Taloyhtiöissä tulisi käydä keskustelua siitä, millaiseksi juuri meidän yhtiötä halutaan kehittää sekä miten sitä korjataan ja pidetään yllä. Ääripäässä vaihtoehtona voi olla sekin, että talo ajetaan loppuun ja puretaan jollakin aikavälillä – näitäkin tapauksia varmaan on tulevaisuudessa edessä.

Arvokeskustelu voidaan aloittaa esimerkiksi asukaskyselyllä jossa selvitetään asukkaiden ajatuksia ja toiveita. Kuntoarviot ja korjaustarveselvitykset kertovat siitä, mikä taloyhtiön tilanne on. Yhtiökokousten lisäksi asioita kannattaa käsitellä myös erilaisissa keskustelutilaisuuksissa, joissa keskitytään ainoastaan taloyhtiön suunnitelmiin – hienommin sanottuna strategioihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *