Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Taloyhtiön yhteiset tilat ja korona

Taloyhtiössä on paljon yhteisiä sisätiloja kuten saunatilat, kerhohuoneet, varastotilat ja pyöräsuojat. Näiden käyttö korona-aikana voi askarruttaa ja pelottaa asukkaita. Voiko yhteisissä tiloissa saada tartunnan jos naapuri sattuukin sairastamaan koronaa?

Osakkaalla tai asukkaalla ei ole velvollisuutta ilmoittaa terveydentilastaan taloyhtiölle tai naapureille. Lähtökohtaisesti mahdollisesta koronatartunnasta tai karanteenista ei siis välttämättä tule mitään tietoa. Mikäli huoneistoon on mentävä esimerkiksi äkillisen korjaustarpeen vuoksi, voi isännöinti tai huolto selvittää onko huoneistossa koronakaranteenissa olevia henkilöitä. Tätä tietoa ei saa taloyhtiössä levittää eteenpäin eikä esimerkiksi kertoa naapureille.

On pitkälti karanteenissa olevan tai koronaa sairastavan omalla vastuulla välttää yhteistilojen käyttöä ja estää tartunnan leviämistä.  Koronaa sairastavan henkilön tulee joka tapauksessa pysytellä kotonaan viranomaisten antaman ohjeistuksen mukaan ja hankkia apua välttämättömään asiointiin kuten kaupassa ja apteekissa käymiseen sekä roskien viemiseen.

Kaikkien asukkaiden tulee muistaa turvavälit taloyhtiön alueella liikkuessaan. Maskeja on hyvä käyttää myös taloyhtiön yhteisissä tiloissa liikuttaessa varsinkin alueilla, joilla koronatartunnat ovat leviämisvaiheessa.

Talkoiden tai muiden yhteisten tilaisuuksin järjestämistä kannattaa välttää korona-aikana. Alueellisia kokoontumisrajoituksia tulee noudattaa mikäli tilaisuuksia halutaan välttämättä järjestää. Turvavälit ja maskien käyttö ovat suositeltavia.

Taloyhtiön hallitus voi päättää yhteisten tilojen käytöstä eli sulkea esimerkiksi saunaosaston tai pyykkituvan mikäli katsoo sen tarpeelliseksi tartuntariskin vähentämiseksi. Siivoukseen tulee kiinnittää joka tapauksessa erityistä huomiota – erityisesti kahvoihin, kaiteisiin, hissin nappuloihin ja muihin kohteisiin joihin kosketaan usein.

Taloyhtiössäkin pärjää pitkälti samoilla keinoilla kuin muuallakin: hyvä käsihygenia, turvavälit ja maskien käyttö.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *