Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Taloyhtiön tulot ja menot

Moni taloyhtiö päättää kevään yhtiökokouksessa yhtiövastikkeesta. Osakkaiden maksamat vastikkeet ovat usein taloyhtiön ainoa merkittävä tulonlähde, joilla puolestaan katetaan taloyhtiön erilaiset juoksevat menot.

Millaisia tuloja ja menoja taloyhtiöllä tavallisesti on?

Merkittävin tulonlähde ovat yleensä vastikkeet eli hoitovastike, erillisvastike ja pääomavastike.  Näiden määräytymisperusteet löytyvät aina taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä.

Hoitovastikkeella maksetaan mm rakennusten ylläpidosta ja erilaisista palveluista syntyviä menoja: kiinteistönhuoltoa, isännöintiä ja siivousta, jätehuoltoa, lämmitystä, vesihuoltoa (ellei yhtiössä ole erillistä vesimaksua), vakuutuksia, veroja, vuosikorjauksia jne.  Hoitovastikkeesta päätetään yhtiökokouksessa ja sen maksuperuste on usein huoneiston pinta-ala tai osakkeiden lukumäärä. Eri tyyppisillä huoneistoilla voi olla erilaisia vastikekertoimia, esim autotalleilla kerroin 0,5 tai liikehuoneistoilla 1,5.

Erillisvastikkeena voidaan kerätä esimerkiksi laajakaistavastiketta, hissivastiketta tai vesimaksua. Myös erillisvastikkeista löytyy määräys yhtiöjärjestyksestä.

Käyttökorvauksilla katetaan sellaisten palvelujen menoja, joita kaikki asukkaat eivät käytä. Tavallisia käyttökorvauksia ovat sauna- ja pesutupamaksut sekä autopaikkamaksut. Näistä maksuista vastaa pääasiassa palvelun käyttäjä, ellei niitä ole yhtiöjärjestyksessä rinnastettu yhtiövastikkeeseen. Tällöin vastuu maksuista voi tulla myös osakkaalle.

Pääomavastiketta voidaan kerätä yhtiöjärjestyksen määräämiä menoja varten – tavallisimmin rakennusaikaisten lainojen tai suurten korjaushakkeiden lainojen lyhentämistä varten.  Yleensä osakas voi halutessaan maksaa oman osuutensa pois kerralla, jolloin häneltä ei luonnollisesti enää peritä pääomavastiketta lainan lyhennyksiin.

Taloyhtiöillä voi myös olla esimerkiksi vuokratuloja yhtiön omistuksessa olevista tiloista. Varsinkin keskusta-alueilla vuokratulot voivat olla taloille merkittävä tulonlähde.

Suurimpia juoksevia menoja taloyhtiöissä ovat lämmitys ja vuosikorjaukset, joiden molempien osuus on neljäsosan-kolmasosan luokkaa kaikista menoista. Kustannusrakenne vaihtelee taloyhtiöittäin jonkin verran, mutta yleensä nämä kaksi ovat selkeästi suurimmat menoluokat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *