Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

oznorMB

Taloyhtiön tilinpäätöksen lukeminen

Kevät on taloyhtiöissä yhtiökokousten ja tilinpäätösten ruuhka-aikaa. Suurella osalla maamme taloyhtiöistä on tilikautena edelleen kalenterivuosi. Tämä tarkoittaa, että tilinpäätös ja toimintakertomus on laadittava huhtikuun loppuun mennessä ja varsinainen yhtiökokous pidettävä kesäkuun loppuun mennessä.

Tilinpäätös, toimintakertomus sekä tilin- ja toiminnantarkastuskertomukset on pidettävä osakkaiden nähtävänä vähintään kahden viikon ajan ennen kokousta kokouskutsussa ilmoitetussa paikassa. Asiakirjat voidaan myös liittää kokouskutsuun.

Mitä tilinpäätösasiakirjoista voi lukea? Millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Tilinpäätös kertoo taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta tilikauden lopussa sekä kuluneen tilikauden aikana. Tilikausi on usein kalenterivuosi.

Tuloslaskelma kertoo taloyhtiön tulot ja menot. Usein taloyhtiön tulot koostuvat lähinnä osakkaiden maksamista vastikkeista sekä erilaisista käyttökorvauksista ja vuokrista. Tuloslaskelman hoitokate kertoo, ovatko taloyhtiön tulot riittäneet hoitokulujen kattamiseen. Olennaista on katsoa, mihin vastike on käytetty eli millaisia taloyhtiön kustannukset ovat. Vertailu edelliseen tilikauteen kannattaa tehdä ja selvittää syyt mahdollisiin merkittäviin eroihin.

Toimintakertomuksen talousarviovertailu kertoo, miten tulot ja menot ovat toteutuneet suhteessa budjetoituun. Mikäli erot toteutuneiden ja budjetoitujen erien välillä ovat suuria, on asiaan hyvä saada selvitys: mistä nuo erot johtuvat?

Vastikerahoituslaskelman avulla voi seurata, ovatko vastikkeet riittäneet kulujen kattamiseen. Taloyhtiössä tavoitteena on kerätä vastikkeita juuri sen verran kuin kustannuksiakin aiheutuu ja käyttää hoitovastikkeet hoitokulujen kattamiseen ja vastaavasti pääomavastikkeet lainan hoitoon. Vastikkeita ei saa käyttää muihin tarkoituksiin kuin mihin ne on kerätty.

Taloyhtiön taseessa on vastaavaa ja vastattavaa -puolet. Vastaavaa -puolella esitetään taloyhtiön varallisuus eli tyypillisesti rakennukset ja niihin liittyvät laitteet sekä maa-alueet ja pankkitilien varat. Vastattavaa -puolella kerrotaan miten yhtiön varallisuus on rahoitettu eli esitetään oma ja vieras pääoma. 

Kannattaa tutustua taloyhtiön tilinpäätökseen. Vertaile lukuja ja kysy tarvittaessa. Jo muutaman asian katsomalla saat kohtuullisen kuvan yhtiön taloudesta. Luonnollisesti kannattaa myös osallistua yhtiökokoukseen jossa tilinpäätös vahvistetaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *