Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Taloyhtiön monenlaiset asukkaat

Taloyhtiöissä asuu nykyisin monenlaisiin sopimuksiin perustuvia asukkaita – mm osakkaita, vuokralaisia, alivuokralaisia ja majoittujia.

Osakkaat omistavat taloyhtiön osakkeita. He asuvat tai vuokraavat huoneistoa, johon heidän omistamansa osakkeet tuovat hallintaoikeuden. Yhtiöjärjestyksessä määritellään osakkaan velvollisuudet ja oikeudet.

Osakkaat osallistuvat taloyhtiön asioiden päättämiseen yhtiökokouksissa ja maksavat yhtiövastiketta taloyhtiölle. Usein niin äänten määrä yhtiökokouksessa kuin yhtiövastikkeen määrä perustuvat osakkeiden määrään tai hallittavan huoneiston pinta-alaan.

Vuokralaiset asuvat vuokralla huoneistossa jonka omistaa joku taloyhtiön osakkaista tai taloyhtiö itse. Vuokralaisen asuminen perustuu vuokrasopimukseen, johon on kirjattu vuokralaisen velvollisuudet ja oikeudet.

Vuokralainen maksaa asumisestaan vuokraa osakkaalle eli huoneiston omistajalle. joka maksaa vastiketta taloyhtiölle. Vuokralaisilla voi tietyissä tilanteissa olla oikeus osallistua yhtiökokoukseen ilman äänioikeutta.

Vuokralainen voi vuokrata osan asunnosta eteenpäin alivuokralaiselle, joka puolestaan maksaa vuokraa päävuokralaiselle.

Viime vuosina ovat yleistyneet erilaiset majoituspalvelut, joissa asunnon haltija vuokraa asuntoaan matkailijoille. Joskus asunnon haltija myös asuu itse asunnossa, usein asunto on ainoastaan vuokrauskäytössä.

Majoituspalveluista on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua julkisuudessa. Lyhytaikaisten majoittujien on pelätty aiheuttavan häiriötä taloyhtiöissä. On pohdittu, millä edellytyksillä ja milloin taloyhtiö voi kieltää asunnon käyttämisen lyhytaikaiseen vuokraukseen tai majoituspalveluihin.

Yhteiset pelisäännöt ja toisten huomiointi tärkeää

Kaikkien asuminen sujuu mukavimmin kun yhteisistä pelisäännöistä on sovittu ja asukkaat huomioivat toisensa. Tämä koskee niin osakkaita kuin vuokralaisia ja majoittujia.

Mikäli taloyhtiöllä on järjestyssäännöt, tulee vuokranantajan ja osakkaan toimittaa ne myös vuokralaisten ja majoittujien tiedoksi – tarvittaessa myös esimerkiksi englannin kielellä. Järjestyssäännöt koskevat myös lyhyen aikaa taloyhtiössä asuvia tai majoittuvia.

Asuminen muuttuu ja todennäköisesti erilaiset lyhyet vuokra- ja majoitussuhteet ovat tulleet jäädäkseen. On hyvä, että menettelytavoista ja pelisäännöistä keskustellaan. Keskustelua voidaan käydä myös taloyhtiöissä – mieluiten tietenkin rakentavassa ja yhteistä hyvää edistävässä hengessä.

4 kommenttia

 1. Järjestyssäännöt ”koskevat” talossa asuvia, mutteivät sido mihinkään. Ne ovat vain suosituksia, muistutuksia siitä millä lailla olisi ”soveliasta” käyttäytyä, jonkun mielestä. Joku muu voi olla toista mieltä siitä mikä on soveliasta.

  Esim. suihkun käyttöä, tai WC:n käyttöä, klo 03:57 ei kukaan voi kieltää.

  Itse asun talossa jossa on lähes järjettömiä sääntöjä, joten koko sääntöpaketti on lähinnä vitsi, jolloin kukaan ei edes yritä toimia paketin mukaisesti, koko sen voisi yhtiökokouksessa poistaa olemasta.

  1. Hyvä nimim. Asuja, jos sääntöpakettinne on lähinnä vitsi, jonkun pitäisi tehdä aloite ja aktivoida yhtiökokous tekemään asialle jotakin. Se edellyttää aika paljon työtä: perehtymistä, selville ottamista, vertailemista muihin asuntoyhtiöiden sääntöihin, asukkaiden kuulemista, äänestysmenetelmien selvittämistä, ynnä muuta. Myönnän, etten vastaavassa tilanteessa itse viitsisi ruveta moiseen. Mutta hullultahan tuo tuntuu, että säännöt ovat aivan epärealistiset.
   Hyvää uutta vuotta.

 2. Koira naapurissa . . .on vihamielinen pitkään ^”tuntemiaan” naapureita kohtaan,ja arvaamaton kun yllättäen kohdataan esim rappukäytävässä??Asia on vielä hankalampi huonokuuloiselle puolisoni kun aina yllättäen joutuu kohtaamaan, . .vaikka hissin ovella??Tämä kaveri ei siedä lapsia eikä miehiä eikä oikein ketään vieraita ???Ja käy ihan kiinni hampain jos onnistuu!!!Miten tämä selvitetään ?? naapurisopu olisi saatava säilymään !!!
  nimimerkki sopuisaa yhdessäeloa jatkossakin

 3. Taloyhtiö omistaa kiinteistön ja rakennukset. Osakasasukkaalla on hallintaoikeus asuntoonsa ja vuokralaisella on myös hallintaoikeus asuntoonsa vuokrasopimuksen perusteella. Näinollen osakasasukas ja vuokralla asuva ovat tasavertaisia asukkaita. Valtakirjalla vuokralainen voi myös äänestää yhtiökokousessa. Lisäksi…
  1.7.2010 Asunto-osakeyhtiölaki 6-luku

  11§ Asukkaiden osallistumisoikeus
  Jos yhtiössä on vähintään viisi osakehuoneistoa, joilla on eri omistajat, yhtiön rakennuksessa vuokraoikeuden tai muun vastaavan perusteen nojalla asuvilla asukkailla on oikeus osallistua sellaiseen yhtiökokoukseen, jossa käsitellään;
  1) Yhtiössä noudatettavia järjestyssääntöjä;
  2) Sellaista kunnossapitoa tai uudistamista, joka vaikuttaa olennaisesti vuokralaisen tai asukkaan huoneiston taikka yhteisten tilojen käyttöön.
  -Asukkaalla on 1 momentissa tarkoitetussa asiassa oikeus käyttää kokouksessa puhevaltaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *