Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Taloyhtiöiden uudet tehtävät kasvattavat hallinnon kustannuksia

Hallintokulut ovat kokonaisuudessaan noin 15 prosenttia taloyhtiöiden kaikista hoitokuluista. Suurin yksittäinen hoitokuluerä on lämmitys, johon uppoaa yli 30 prosenttia hoitokuluista. Hallintokulujen kanssa saman suuruisia kokonaisuuksia ovat kiinteistön käyttökulut sekä vesi- ja jätevesikulut. Tämä selviää BDO:n syksyllä 2016 laatimasta tutkimuksesta, jonka Isännöintiliitto tilasi.

Hallintokulut eli tuo 15 % hoitokuluerä koostuvat isännöinnin maksuista, asiantuntijapalkkioista, tilintarkastajien maksuista, pankkikuluista sekä muista kuluista.

Vuodesta 2009 taloyhtiöiden hallintokulut ovat nousseet lähes 40 prosenttia.

Hallintokulujen nousun takana ovat monenlaiset lisääntyneet tehtävät ja velvoitteet.

Suurimpina ovat erilaiset korjaushankkeisiin liittyvät tehtävät, uudet lakisääteiset viranomaisvelvoitteet, lisääntynyt asukasviestintä sekä erilaiset asumisen häiriöihin ja maksuhäiriöihin liittyvät tehtävät. Näitä on tullut vuosi vuodelta lisää, mikä näkyy kasvavina hallinnon kustannuksina.

Vuoden 2009 jälkeen mm uusi asunto-osakeyhtiölaki toi muutostyöilmoitukset ja niiden käsittelyprosessin. Sen jälkeen taloyhtiöiden kontolle ovat tulleet mm rakentamisen ilmoitukset, uudenlaiset energiatodistukset ja pelastussuunnitelmat sekä asbestilain tuomat velvoitteet. Ei ihme jos hallinnon kustannukset ovat kasvaneet kun tehtäviäkin on tullut roimasti lisää.

Suhteellisesti eniten ovat kasvaneet pankkikulut ja asiantuntijapalkkiot, joissa kasvua on ollut yli 150 % vuodesta 2009. Niiden suhteellinen osuus on onneksi kohtuullisen pieni. Isännöinnin osuus on pienentynyt kuudella prosenttiyksiköllä.

Asiantuntijapalkkioissa suurin erä on taloyhtiöiden käyttämät juristipalvelut, jotka ovat selvityksen mukaan lisääntyneet. Osa kustannuksista liittyy taloyhtiöiden riitoihin, osa siihen, että lakimiesten apua kysytään esimerkiksi yhtiöjärjestysmuutoksissa ja muissa haasteellisissa tilanteissa.

Uusia lainsäädäntöhankkeita seuratessa tekee valitettavasti mieli ennustaa, että hallintokulujen kasvu jatkuu tulevinakin vuosina. Seuraavana ovella on tuipakkalaki, jonka mahdollistamat tupakointikieltoprosessit tulevat näkymään hallinnon kustannuksissa. Velvoitteiden määrä näyttää pikemminkin kasvavan kuin vähenevän, mikä tarkoittaa myös hallintokulujen kasvamista, eikä ainakaan vähenemistä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *