Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Talouden suhdanteet ja taloyhtiölainat

Miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa? Monellakin tapaa, varsinkin nyt kun suhdanne näyttää olevan kääntymässä. Valitettavasti.

Uusien asuntojen kaupassa viime vuosina on ollut yleistä, että ostaja maksaa 30-50 % asunnon hinnasta ja loppu rahoitetaan ns taloyhtiölainalla. Osakas voi maksaa taloyhtiölainansa pois tai lyhentää sitä vuosien mittaan maksamalla rahoitusvastiketta

Periaatteessa voisi siis ajatella, että jos on maksanut oman taloyhtiölainansa pois niin asiat ovat hyvin ja huoneisto velaton. Periaatteessa.

Mitä jos naapuri ei pysty maksamaan taloyhtiölainaansa?

Leikitellään ajatuksella, että naapuri ei ole maksanut taloyhtiölainaansa pois ja joutuu taloudellisiin vaikeuksiin. Mitä silloin tapahtuu? Ensin taloyhtiö koettaa todennäköisesti periä maksamattomia rahoitusvastikkeita. Jos se ai auta, naapurin huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan ja laittaa vuokralle. Vastikkeet voidaan kuitata vuokratuloista. Jos tämä ei onnistu, niin velkaosuus jää yhtiön vastuulle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että muut osakkaat joutuvat vastuuseen naapurin lainoista – vaikka olisivat hoitaneet omat lainaosuutensa esimerkillisesti.

Entä jos useampi naapuri joutuu vaikeuksiin? Viime viikolla julkistettiin Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometri, jonka mukaan suhdanne on kääntymässä ja erityisesti vientiteollisuuden näkymät ovat voimakkaasti heikentyneet aiemmasta. Mitä jos tämä johtaa talouden heikkenemiseen ja työttömyyden kasvuun? Voiko usean naapurin maksuvaikeudet olla realistinen näkymä siinä tapauksessa?

Ääritapauksessa maksamattomat vastikkeet voivat ajaa taloyhtiön konkurssiin. Ääritapauksessa osakkeet voivat päätyä pankin haltuun, joka myy ne lainansa kattamiseksi. Ääritapauksessa tämä koskee myös niitä osakkaita, jotka ovat hoitaneet asiansa koska yhteisen taloyhtiön yhteinen taloyhtiölaina on osakkaiden yhteinen vastuu. Voiko tällaisia ääritapauksia tulla jos talous kääntyy?

Taloyhtiölainojen sääntelystä on puhuttu. Olisiko esimerkiksi syytä tarkastaa ostotilanteessa, miten ostajien tulot riittävät yhtiölainaosuuden hoitamiseen tulevina vuosina? Samalla lailla kuin pankki tarkastaa lainan hakijan tilanteen myöntäessään asuntolainaa yksityishenkilölle? Tämä turvaisi paremmin myös niiden ostajien aseman, jotka ovat hoitaneet maksunsa ja lainaosuutensa hyvin.

Toivotaan, ettei edessä ole talouden laskusuhdanne ja yhtiölainojen tositesti. Toivotaan myös, että jokainen vahvasti lainoitetun osakkeen ostaja ymmärtää vastuunsa ja osaa laskea tulojensa riittävyyden tuleviin lainanlyhennyksiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *