Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Taas laaditaan tilinpäätöksiä

Isännöintiyrityksissä on käsillä vuoden hektisin aika – taloyhtiöiden tilinpäätösten laadinta sekä niihin liittyvät hallituksen ja yhtiökokoukset.  Suuressa osassa taloyhtiöitä yhtiön tilikausi on edelleen kalenterivuosi, tilinpäätös laaditaan huhtikuun loppuun mennessä ja yhtiökokous pidetään kesäkuun loppuun mennessä.

Tilinpäätös on lakisääteinen velvoite

Tilinpäätöksen laatiminen on taloyhtiön lakisääteinen velvoite. Yleensä siihen sisältyy tuloslaskelma, tase ja näiden liitetiedot sekä toimintakertomus.  Perinteisesti osakkaat ovat saaneet asiakirjat paperisina postiluukkuun – nykyisin ne voidaan laatia myös pelkästään sähköisessä muodossa. Säädöksiä taloyhtiön tilinpäätökseen liittyen löytyy niin asunto-osakeyhtiölaista kuin kirjanpitolaista ja -asetuksesta.

Tavallisesti isännöintiyritys tai tilitoimisto laatii tilinpäätösehdotuksen ja vie sen hallituksen kokoukseen. Hallitus käsittelee ja allekirjoittaa tilinpäätöksen, jonka jälkeen se menee tilin- tai toiminnantarkastajalle tarkastettavaksi. Tämän jälkeen tilinpäätös vahvistetaan yhtiökokouksessa.

Tilinpäätöksen osat

Tuloslaskelma kertoo, mistä yhtiön tulot ja menot muodostuvat. Yleensä taloyhtiöiden pääasiallinen tulo muodostuu vastiketuloista ja käyttömaksuista sekä toisinaan vuokrista. Menot muodostuvat erilaisista asumiseen sekä kiinteistön hoitoon ja ylläpitoon liittyvistä kuluista. Taloyhtiön tarkoitus ei ole tuottaa voittoa, vaan tilinpäätössuunnittelulla pyritään nollatulokseen.

Vastikkeiden tasoa ja yhtiön maksuvalmiutta voi arvioida parhaiten ns jälkilaskelmasta joka kertoo, riittävätkö vastikkeet menojen kattamiseen. Jokaisesta vastikelajista tehdään oma jälkilaskelmansa. Nyrkkisääntö on, että taloyhtiöllä olisi tilikauden lopussa hyvä olla 2-3 kuukauden hoitovastikkeet ns puskurina. Pankkitilin saldo ei välttämättä kerro maksuvalmiudesta varsinkin jos yhtiö on esimerkiksi kerännyt rahoitusvastikkeita lainan lyhennyksiin.

Tase kertoo yhtiön omaisuudet ja velat. Varsinkin vanhoissa yhtiöissä yhtiön tasearvo eli ns kirjanpitoarvo voi olla kaukana kiinteistön todellisesta arvosta. Vastikesaamiset on hyvä katsoa – se kertoo, onko osakkailla maksamattomia vastikkeita rästissä vai hoidetaanko maksut tunnollisesti ja ajallaan.

Toimintakertomus avaa sanallisesti tilinpäätöksen numeroita. Siinä esitetään perustiedot yhtiöstä, tilikauden keskeiset tapahtumat sekä arvio tulevasta kehityksestä. Toimintakertomuksesta löytyy myös kuluneen tilikauden vertailu talousarvioon sekä selvitys mahdollisista merkittävistä poikkeamista.

Kannattaa mennä kevään yhtiökokoukseen ja tutustua tilinpäätökseen. Tiedät mihin vastikerahat käytetään ja miten taloyhtiötä hoidetaan.

1 kommentti

  1. Sotaveteraanit vetoavat aina pieneen omaisuuteensa rahankeräyksen aikaan, mutta 50 vuotta vanhat isotkin kiinteistöomistukset on arvostettu sen aikaiseen ostohintaan. Harva toimittajakaan pystyy tasetta avaamaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *