Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

T-paidassa kesät talvet?

Lämmityskauden alkaessa taloyhtiöissä toiset palelevat, toiset hikoilevat. Jokunen todennäköisesti ja onneksi asuu itselleen juuri sopivan lämpimässä asunnossa.

Paleleminen ja hikoileminen on aina myös yksilöllistä. Toiset ovat vilukissoja ja nauttivat korkeasta huonelämpötilasta. Toiset taas kaipaavat viileää huoneilmaa ja näin varsinkin makuutiloissa.

Millainen lämpötila on suositeltava vilukissoille ja kuumaverisille?

Sisäilmayhdistyksen mukaan suuren ihmisjoukon keskimäärin sopivana pitämä lämpötila on talvella 20-22 astetta. Motivan mukaan kodin tilojen suositeltavat lämpötilat ovat oleskelutiloissa 20-21 astetta, makuuhuoneissa 18-20 astetta, porrashuoneissa 17-18 astetta, varastoissa 12 astetta ja autotalleissa 5 astetta. Kannattaisiko mitata millaiset lämpötilat teidän taloyhtiönne tiloissa on?

Huonelämpötilaa pidetään monesti liian korkealla vetoisuuden tunteen takia. Tämä ei ole hyvä eikä terveellinen yhtälö. Vetoisuuden syy pitäisi selvittää ja poistaa ennen lämmityksen lisäämistä. Mahdollisia syitä voivat olla esimerkiksi puutteelliset tiivistykset ikkunoissa ja ovissa tai ongelmat ilmanvaihdossa tai talon rakenteissa.

Huonelämpötilalla on monenlaisia vaikutuksia asukkaisiin ja taloyhtiöön.

Niin liian matala kuin liian korkeakin lämpötila voi lisätä sairastumisriskiä. Optimaalisen huonelämpötilan ylläpitäminen onkin yksi parhaita keinoja parantaa sisäilmastoa ja hyvinvointia. Oikea sisälämpötila parantaa asumisviihtyvyyttä ja vireystasoa, vähentää ilman kuivuuden tunnetta sekä voi jopa pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.

Huoneilman lämpötila vaikuttaa suoraan taloyhtiön energian kulutukseen. On laskettu, että jo yhden asteen pudotus huoneistojen lämpötilassa voi vähentää lämmityskuluja jopa viisi prosenttia.  Laskelmien mukaan ihminen myös tottuu asteen pudotukseen lämpötilassa noin viikossa.

Sopivan lämmintä joulunaikaa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *