Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Syyslomailua, pyöräilyä ja asumista Oulussa

Terkut syyslomalta Oulusta! Oulu on kerrostalokyttääjän unelmakaupunki – asuntorakentamista on joka kulmalla ja kamera täyttyy kiehtovista matkamuistokuvista – nostokurki, monttu, perustukset, puolivalmis julkisivu… Ja iki-ihana toripolliisi valvoo rakentajien touhuja.

Oulu on kaunis rannikkokaupunki jossa on paljon vettä näkyvillä – aivan kuin Turussa. Oulun maisemat erottaa Turusta ainakin suuri rakennuskohteiden määrä myös ihan keskustassa sekä suuri polkupyörien määrä. Niin liike- kuin asuinrakentamista ja korjausrakentamista näyttää silmämääräisesti olevan paljon. Matkalla kaupungin läpi rautatieasemalta toripolliisille kuljemme useiden rakennustyömaiden ohi. Saarille näyttää nousevan asuintaloja kuin sieniä syksyllä. Sekä saaret että keskusta ovat täynnä pyöräilijöitä ja joudumme tottumattomina koko ajan väistelemään heitä – polkupyöriä ja pyöräteitä on silmiinpistävän paljon.  Turun muutama uusi pyöräkaista kalpenee näiden rinnalla.

Isovanhempani asuvat Oulussa Caritas –säätiön rakennuttamassa asunto-osakeyhtiössä, joka on ideaali esimerkki vanhusten asumisesta. Palvelurepertuaari on laaja ja tarpeen mukaan sieltä voi jokainen poimia itse haluamansa palvelut. Talo on lähtökohtaisesti esteetön ja korttelista löytyy niin kuntosali kuin uimahallikin, joihin pääsee sisäkautta. Alaeteisessä on sohvaryhmä, lehtiä ja kirjoja lainattavaksi. Caritas-kylä muodostaa ”senioricampuksen”, jossa tarjolla on niin ikääntyville kuin muille erityisryhmille asumista ja palveluja.

Caritas-kylä. Kuva: Kaisa Leiwo
Caritas-kylä. Kuva: Kaisa Leiwo

Senioricampuksen konsepti on toimiva ja palvelurepertuaarista löytyy niin ruokapalveluja kuin sairaanhoidon palveluja, monenlaista vapaa-ajan toimintaa, ohjattua liikuntaa, turvavälineitä kotiin ja asiointipalvelua. Palvelut on varmasi helppo järjestää keskitetysti maksukykyisille asiakkaille, mutta vastaavaan repertuaariin tulee pyrkiä kaikilla asuinalueilla. Suuret ikäluokat ovat parinkymmenen vuoden päästä ysikymppisiä, emmekä voi lähteä ajatuksesta, että rakennamme senioricampuksia heidän tarpeitaan ja lukumääräänsä vastaavasti. Palvelujen on tultava joka asuntoon ja taloon joka niemessä ja notkossa. Hyviä malleja löytyy esimerkiksi Caritas-kylästä, ne pitää vain monistaa joka kylään.

Turku ja Oulu ovat molemmat viehättäviä rannikkokaupunkeja joita yhdistää meri, joki ja kauniit rantamaisemat. Toivottavasti jatkossa myös hyvät asumispalvelut kaikenikäisille ja kattavat pyörätieverkostot – jos nyt ei ihan Turusta Ouluun niin ainakin kaupunkien sisällä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *