Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Suunnitelmallista vai hätäistä korjaamista?

Isännöintiliitto julkisti viime viikolla perinteisen putkiremonttibarometrinsa. Barometrin perusteella näyttää siltä, että suomalaiset taloyhtiöt ovat jakaantumassa kahtia suhteessa korjaamiseen. Toinen puoli taloyhtiöistä ennakoi ja suunnittelee korjauksia ja pyrkii tekemään putkiremontin hallitusti ja oikea-aikaisesti.

Toinen puoli taloyhtiöistä sen sijaan korjaa enempi kädestä suuhun -periaatteella. Yhtiöissä ei harrasteta pitkän tähtäimen korjaussuunnittelua. Putkiremonttiin ryhdytään kun putkistoissa alkaa olla riittävästi vuotoja ja muita ongelmia.

Kiinteistöliiton Jari Virran (TS Koti 18.3.2018) lausunto tukee tätä tulosta: 60 % taloyhtiöistä on kunnossapitosuunnitelma ja 51 % kunnossapitotarveselvitys. Kunnossapitotarveselvitys on  lakisääteinen varsinaisen yhtiökokouksen asiakirja, joten siihen nähden selvityksiä löytyy varsin harvasta taloyhtiöstä.

Kumpaan ryhmään Sinun taloyhtiösi kuuluu?

Mikäli yhtiössäsi on tehty pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma ja sitä noudatetaan, asiat ovat todennäköisesti hyvällä mallilla. Oikea-aikainen ja suunnitelmallinen korjaaminen tulee tavallisesti edullisemmaksi kuin kiireesti ja hädässä tehty korjaaminen. Pistevuodot ja muut putkistoihin liittyvät vauriot on korjattava vähintäänkin väliaikaisesti niiden ilmaannuttua, mikä on aika lailla turhaa korjaamista putkiremontin alla.

Mikäli taloyhtiössäsi ei ole korjaussuunnitelmaa tai muuta arviota tulevista korjaustarpeista, kannattaa kysyä asiasta vaikka seuraavassa yhtiökokouksessa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa suunnitelmallista korjaamista.

Mitä kaikkea pitää suunnitella?

Korjaamisen tulee perustua pitkän tähtäimen ajantasaiseen korjaussuunnitelmaan. Putkiremontin lähestyessä kannattaa tehdä tarkempia kuntotutkimuksia joiden perusteella voidaan täsmentää korjaustarpeet ja oikea ajoitus.

Korjaamisen lisäksi remonttien rahoitus kannattaa suunnitella. Joskus voi olla kokonaistaloudellista tehdä putkiremontin yhteydessä myös muita korjauksia, vaikka niiden oikea aika ei olisi ihan vielä käsillä. Jotkut taloyhtiöt harrastavat myös ennakolta varautumista korjauksiin.

Kun putkiremontin ajankohta on hyvissä ajoin tiedossa, myös asukkaiden on helpompi ennakoida ja suunnitella asumistaan remontin aikana ja remontin rahoitusta. Putkiremontti on asukkaalle merkittävä menoerä.

Hyvin suunniteltu ei ole puoliksi tehty, mutta putkiremontin hankesuunnitteluvaiheeseen kannattaa panostaa. Kannattaa valita luotettava asiantuntija kumppaniksi – omasta takaa löytyy harvoin riittävästi osaamista.

Nyt on oiva aika loikata – jos taloyhtiösi on vielä epäsuunnitelmallinen, vaihtakaa leiriä. Teettäkää kuntoarvio ja laatikaa pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma. Se on kaikkien osakkaiden ja asukkaiden etu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *