Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Suunnitelmallisesti vai kädestä suuhun?

Kiinteistöliitto julkisti viime viikolla masentavia tutkimustuloksia taloyhtiöiden kiinteistönpidosta ja toiminnan suunnitelmallisuudesta. Korjausrakentamisbarometrissa kysyttiin mm millaisia välineitä taloyhtiöissä on käytössä suunnitelmallisen kiinteistönpidon edistämiseksi.

Lain edellyttämä kunnossapitotarveselvitys on runsaan 2000 kyselyyn vastanneen mukaan tehty vain vajaassa 60 prosentissa taloyhtiöitä. Osuus on melkoisen pieni kun selvitys on periaatteessa pitänyt laatia  vuosittain vuoden 2010 asunto-osakeyhtiölakiuudistuksesta lähtien. Eikä pelkkä pöytälaatikkoon laatiminen edes riitä, vaan lisäksi selvitys tulee esittää aina varsinaisessa yhtiökokouksessa. Ilmeisesti tämäkään ei toteudu noissa monissa taloyhtiöissä, jotka eivät ole kunnossapitotarveselvitystä laatineet.

Minimivaatimuksena voidaan mielestäni pitää, että lain edellytykset täyttyvät. Miten nuo nukkuvat 40 prosenttia taloyhtiöistä saataisiin hereille ja ottamaan kunnossapitotarveselvitys vuosittain yhtiökokouksen ohjelmaan? Luulisi osakkaitakin kiinnostavan edes tämän verran taloyhtiön – oman ison sijoituksen – kunto.

Taloyhtiöstrategia on vastaajien mukaan käytössä runsaassa 10 prosentissa taloyhtiöitä. Osuus on todella vähäinen. Voiko tästä vetää johtopäätöksen, että lähes kaikkia taloyhtiöitä johdetaan ilman selkeää käsitystä osakkaiden tahtotilasta ja siitä, miten yhtiötä pitkällä tähtäimellä hoidetaan ja pidetään kunnossa?

Taloyhtiöiden suunnitelmallisesta hoidosta ja korjaamisesta puhutaan nykyisin paljon julkisuudessa. Esillä on tarinoita onnistumisista, kauhutarinoita tapauksista, joissa taloyhtiö ei ole enää saanut rahoitusta korjaushankkeilleen sekä kaikkea näiden ääripäiden väliltä.

Ilmeisesti paljo puhe ja julkisuus ei ole vielä suuressa määrin johtanut tekoihin. Liian moni yhtiö elää edelleen kädestä suuhun, ilman strategiaa tai edes lakisääteistä kunnossapitotarveselvitystä.

Herätys!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *