Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Suunnitelmallinen kiinteistönpito kannattaa

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – vanha ja kulunut sanonta, mutta pätee myös taloyhtiössä. Suunnitelmallinen ja ennakoiva taloyhtiön hoito paitsi lisää asumisviihtyisyyttä niin myös säästää kustannuksia ja ylläpitää yhtiön arvoa. Yhtiön hyvällä ja suunnitelmallisella hoidolla voidaan merkittävästi kasvattaa osakkaiden omistuksen arvoa – ja päinvastoin, hoidon laiminlyönti voi romahduttaa huoneistojen arvon.

Suunnitelmallisuuden minimitaso on se, että taloyhtiössä tehdään vuosittain budjetti sekä yhtiökokouksessa esitettävä kunnossapitotarveselvitys. Näiden kanssa mennään nippanappa suunnitelmallisuuden riman yli varsinkin, jos asiakirjat on laadittu huolella ja perusteellisesti.

Hyvään suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon kuuluu kuitenkin muutakin kuin budjetointi ja kunnossapitotarveselvityksen laadinta. Suunnitelmallinen kiinteistönpito perustuu parhaimmillaan taloyhtiön strategiaan, jossa kuvataan osakkaiden tahtotila yhtiön kehittämisen suhteen sekä keinot, joilla sinne matkataan.

Suunnittelua tehdään tavallisesti eniten ja systemaattisimmin korjauksissa ja kunnossapidossa. Kunnossapitotarveselvityksen lisäksi ja tueksi voidaan teettää kuntoarvioita. Korjaustarpeet konkretisoituvat pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmassa (PTS) tai korjausohjelmassa.

Taloussuunnittelu on parhaimmillaan pitkän tähtäimen suunnittelun ja vuosibudjetoinnin yhdistämistä kunnossapitotarpeisiin ja korjausohjelmaan. Pitkän tähtäimen suunnitelulla pyritään vastikkeen tasaisuuteen ja maltilliseen kehitykseen pitkällä aikavälillä sekä siihen, että korjaukset voidaan tehdä mahdollisimman kokonaistaloudellisesti ja osakkaiden kukkaroa säästäen.

Asunto-osakeyhtiöiden suunnitelmallisen kiinteistönpidon edistämiseksi on laadittu ohjekortit, jotka ovat vapaasti taloyhtiöiden käytettävissä. Niitä kannattaa hyödyntää mikäli taloyhtiösi haluaa kasvattaa toiminnan suunnitelmallisuutta.

Kuva: Ohjekortit

    1. Hyvä kysymys jota minäkin mietin kuvatessani. Katto on aika matalalla, mutta valjaita olisi silti syytä käyttää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *