Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Sopivatko huputetut talot juhlivaan kaupunkiin?

Aamukahvilla kesähämäläisen silmiini osui juttu Hämeen Sanomien Asunto –liitteestä (s. 4, 5.7.2014): Sibelius siirtää remonttitöitä. Vuonna 2015 vietetään Hämeenlinnassa säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymän 150 -juhlavuotta monin tapahtumin. Kaupunki on lähettänyt juhlavuoden kunniaksi kaikille ruutukaava-alueen taloille tiedotteen, jossa niiden toivotaan pidättäytyvän kaupunkikuvaa rumentavista tai haittaavista rakentamis- ja korjaustöistä vuonna 2015. Tällaisia hankkeita ovat esimerkiksi julkisivuremontit, putkistosaneeraukset sekä kaikki kaivuutyöt.

Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen puheenjohtaja Reetta-Maria Tolonen-Salo pahoittelee sitä, että tiedote kaupungilta tulee vasta nyt. Taloyhtiöissä isot korjaukset ovat aikaa vieviä ja pitkiä projekteja. Useissa taloissa valmistelutyö on jo täydessä käynnissä, ja tässä vaiheessa hankkeen siirtäminen voi olla hankalaa. Tolonen-Salo ymmärtää hyvin, että keskustan halutaan näyttävän houkuttelevalta Sibeliusta juhlimaan tuleville vierailijoille ja toteaa, että tämä on toki kiinteistön omistajienkin etu.

Mitä sitten tekevät taloyhtiöt joiden julkisivusaneerauksen valmistelu on nyt loppusuoralla ja työt ovat alkamassa loppuvuonna? Hankkeen siirtäminen tässä vaiheessa olisi varmasti todella hankalaa jo päätöksenteonkin kannalta. Olisiko mahdollista, että kaupungin kanssa yhteistyössä talot huputettaisiinkin vaikka Sibelius –aiheisilla pressuilla? Sen sijaan, että huputettu talo nähdään kaupunkikuvan rumistuksena, se voisikin olla juhlavuotta korostava elementti. Vielä ehtisi vaikka järjestää suunnittelukilpailun Sibelius –aiheisista pressuista, puomeista yms.

Sibelius ehti syntymäkotinsa lisäksi asua Hämeenlinnassa neljässä muussakin talossa jotka kaikki sijaitsivat nykyisellä ruutukaava-alueella. Sibeliuksen vuonna 1834 valmistunut syntymäkoti on edelleen museona ja siellä järjestetään mm konsertteja. Rakennus on kunnostettu Pikku-Jannen lapsuuden aikaiseen asuun. Sibeliuksen kytkennät Hämeenlinnaan tulevat näiden rakennusten kautta – voisiko teemaa hyödyntää jotenkin kun korjauksen alla olevia taloja maastoutetaan kaupunkikuvaan ja juhlavuoteen?

Turussakin käytiin jonkin verran vastaavaa keskustelua kulttuuripääkaupunkivuotena ja ainakin joitakin julkisia töitä, esimerkiksi Tuomiokirkon ympäristön katutöitä, keskeytettiin kulttuuripääkaupunkivuoden ajaksi.

Korjauksia on taloyhtiöissä tehtävä ja valitettavasti joskus myös silloin, kun ympäristössä juhlitaan. Mikäli talojen toivotaan olevan kokonainen vuosi korjaamatta, olisi tieto siitä saatava vähintään vuotta aikaisemmin. Ja ehkä olisi hyvä miettiä myös sitä, miten korjaukset voidaan maastouttaa katukuvaan silloin kun niitä on ihan pakko tehdä – tai voitaisiinko niitä parhaassa tapauksessa jopa hyödyntää esimerkiksi isona juhlateeman mainospintana.

Kuva: Kaisa Leiwo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *