Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Sauna on aina muodissa

Lauantaina 10.6 vietimme suomalaisen saunan päivää. Sauna on ollut osa suomalaista kulttuuria jo tuhansia vuosia.  Suomessa on laskettu olevan lähes kaksi miljoonaa saunaa, mikä on väestöön suhteutettuna maailmanennätys.

Savutuvasta huoneistosaunoihin

Perinteinen sauna oli savusauna, jossa oli yksi huone. Samassa tilassa asuttiin, saunottiin ja peseydyttiin. Saunatilojen eriyttäminen asuintiloista, avokiukaan korvaaminen suljetulla kiukaalla sekä savuhormit ovat vuosisatojen aikaista saunan tuotekehitystä. Sähkökiukaiden kehittäminen toi saunat myös kaupunkeihin, kerrostaloihin ja huoneistoihin.

Lähiörakentamisen kulta-aikaan 1960-70-luvuilla lähes jokaiseen kerrostaloon rakennettiin yhteissauna josta asukkaat voivat varata itselleen saunavuoron. Yhteissaunat ja korttelisaunat kuolivat pikkuhiljaa pois. 1980-luvulla trendikkääksi tuli rakentaa jokaiseen huoneistoon sauna. Pienimmillään näihin huoneistosaunoihin mahtui pari henkilöä kerrallaan.  Huoneistosaunojen suosio on sittemmin hiipunut – saunoja ei enää juurikaan rakenneta ja olemassa olevia saunoja muutetaan vaatehuoneiksi tai varastoiksi. Samalla yleisten saunojen suosio on lähtenyt uudelleen nousuun ja niitä rakennetaan varsinkin pääkaupunkiseudulla paljon.

Taloyhtiösauna tarvitsee pelisäännöt

Saunavuorot ja yhteissaunojen käyttö puhuttavat usein taloyhtiöissä. Suosituimmista saunavuoroista voi olla kiistaa, vieraiden tuominen saunaan ärsyttää tai saunojen siisteydestä ei huolehdita.

Selkeintä on tehdä saunan käytöstä sopimus jokaisen saunavuoron varaajan kanssa. Sopimuksessa voidaan sopia saunamaksusta, vieraiden päästämisestä saunaan, saunojen siisteydestä huolehtimisesta sekä mahdollisten vahinkojen korvaamisesta.  Häiriöihin on helpompi puuttua, kun on selkeästi sovittu siitä, miten saunavuoron aikana toimitaan sekä mikä on sallittua ja mikä kiellettyä. Todennäköisesti häiriöitä myös tulee vähemmän kun pelisäännöt ovat kaikkien tiedossa.

Sauna on ollut osa suomalaista kulttuuria niin kauan kuin voidaan yleensä puhua kulttuurista. Muoti on vaihdellut savutuvasta korttelisaunaan, ja talosaunasta huoneistosaunaan. Sauna näyttää kuitenkin pysyvän suosiossa ja kuuluvan suomalaiseen elämään.

Hyviä saunahetkiä kaikille lukijoille, missä ja miten ikinä saunottekaan.

Kuva: Kaisa Leiwo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *