Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Saitko yhtiökokouskutsun?

Jos sait, niin mene ihmeessä kokoukseen! Se on paras paikka päästä sisään ja vaikuttamaan oman taloyhtiösi asioihin. Yhtiökokous on taloyhtiön korkein päättävä elin, joka mm vahvistaa tilinpäätöksen ja talousarvion. Kaikki merkittävät asiat kuten korjaushankkeet, vastikkeen suuruus sekä isommat hankinnat päätetään yhtiökokouksessa. Yhtiökokous valitsee yhtiölle hallituksen joka puolestaan valitsee isännöitsijän

Kevät on taloyhtiöissä yhtiökokousten kulta-aikaa, koska suurella osalla taloja tilikausi on kalenterivuosi. Varsinainen yhtiökokous on pidettävä puolen vuoden sisällä tilikauden päättymisestä. Yhtiökokoukseen voivat osallistua kaikki osakeluetteloon merkityt osakkaat sekä isännöitsijä ja hallituksen jäsenet. Tietyissä tilanteissa myös vuokralaisilla on osallistumisoikeus. Joskus kokoukseen voidaan kutsua ulkopuolisia asiantuntijoita – näin tehdään usein esimerkiksi silloin kun käsitellään isoa korjaushanketta.

Yhtiökokouskutsussa on lain mukaan mainittava kaikki asiat, joita kokouksessa aiotaan käsitellä ja joista siellä voidaan päättää. Kannattaa siis tutustua kutsuun huolella – myös siinä tapauksessa ettet jostain syystä menisikään itse kokoukseen. Muista myös, että voit aina valtuuttaa toisen henkilön käyttämään ääniäsi kokouksessa jos et itse pääse paikalle.

Yhtiökokouksessa asiat käsitellään esityslistan mukaisessa järjestyksessä ellei kokous toisin päätä. Kutsun ulkopuolisia asioita ei voi ottaa päätettäväksi edes kaikkien kokousosallistujien suostumuksella. Kun puheenjohtaja avaa keskustelun, voit pyytää puheenvuoroa ja kertoa näkemyksesi, mikäli haluat vaikuttaa käsiteltävään asiaan. Toisinaan asiat päätetään ilman keskustelua, toisinaan keskustelun jälkeen ja joskus äänestyksen jälkeen. Tavallisesti enemmistön kannattamasta vaihtoehdosta tulee yhtiökokouksen päätös – joissain tilanteissa vaaditaan ns määräenemmistö eli 2/3 äänistä.

Veikkaan, että suurealla osalla tämän blogin lukijoista oma huoneisto on suurin omaisuuserä ja sijoitus. Käytä siis parituntinen tuon sijoituksen hoitoon ja osallistu yhtiökokoukseen!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *