Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Sähköt poikki – miten varaudun?

Talven myrskyt ja lumi katkovat edelleen valitettavan usein sähköjä. Uusi vuosi toi tällä kertaa tullessaan talven ensimmäiset kunnon myrskyt ja niiden mukana sähkökatkot.

Sähkökatko on poikkeustila, mutta varsin yleinen sellainen. Siihen on syytä jollakin lailla varautua, ettei elämä menisi liian epämukavaksi jo lyhyestä sähkökatkosta. Mitä jokainen voi helposti tehdä?

Pidä taskulamppuja, kynttilöitä ja tulitikkuja lähettyvillä. Varmista, että löydät ne myös pimeässä. Taskulamppu yöpöydän laatikossa niin kotona kuin reissussa ei ole ollenkaan huono juttu tai ylivarautumista. Jos sinulla sattuu olemaan tulisija, niin myös polttopuita on hyvä olla lähettyvillä.

Varmista, että löydät sulakkeet myös pimeässä ja että kotona on varasulakkeita. Joskus kyse voi olla vain sulakkeen palamisesta, joka on helppo hoitaa itse.

Säilytä varalla päivän-kahden juomavesimäärää. Sähkökatko voi katkaista myös veden jakelun.

Hanki paristoilla toimiva radio ja puhelimen laturi joka toimii ilman verkkovirtaa. Kotona voi olla varapuhelimena vanhan mallinen kännykkä, jonka akku kestää älypuhelimia pidempään.

Suojaa herkät sähkölaitteet kuten tietokoneet sähkökatkoilta ja jännitehäiriöiltä. Hanki ukkosenjohdatin ja ylijännitesuojat pistorasioihin. Tarvittaessa harkitse varasähköjärjestelmän, esimerkiksi aggregaatin, hankintaa. Taloyhtiössä tämä toki ei ole välttämättä mahdollista.

Pidä kotona ruokia jotka valmistuvat ilman mikroaaltouunia tai hellaa. Retkikeitin on hyvä olla kaapissa, sillä saa edes kahvivedet keitettyä ilman sähköjä.

Varaudu viimeistään kun sääennuste lupaa myrskyä

Kun sääennusta lupaa myrskyä, lue yllä olevan ohjeet ja varaudu mahdollisuuksien mukaan. Kaiva esiin lamput, tulitikut ja paristot. Lataa vara-akut täyteen ja ota vettä talteen. Ensiaputarvikkeet, käsidesi ja kosteuspyyhkeet voivat myös osoittautua tarpeellisiksi. Irrota herkät sähkölaitteet sähköverkosta.

Kun sähköt katkeavat, ilmoita sähköyhtiölle asiasta. Yhtiön verkkosivuilta voi usein seurata tilanteen etenemistä. Käännä kodinkoneet pois päältä ja vältä turhaa sähkön käyttöä. Älä avaa kylmälaitteiden ovia äläkä käytä vettä turhaan. Säästä puhelimen akkua ja käytä sitä vain välttämättömään. Katkaise automaattipäivitykset älypuhelimesta.

Mikäli naapurustossasi on vanhuksia tai yksin asuvia, huolehdi myös heistä. Auta ja ota tarvittaessa vastaan apua.

 

1 kommentti

  1. Jos on auto, niin ei mitään hätää. Huolehtii vain, että bensaa on tankissa. Kesällä saman asian ajaa polkupyörä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *